Domů Aktuality Triumf našich lázeňských měst. Vstupují na seznam UNESCO

Triumf našich lázeňských měst. Vstupují na seznam UNESCO

​Západočeský lázeňský trojúhelník měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně vstupuje do nové epochy. Společně s dalšími osmi evropskými městy totiž tyto lázně Karlovarského kraje úspěšně završily dlouholeté úsilí o zápis na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Přijetí unikátní kandidatury sériové nadnárodní nominace s názvem Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe na zápis do UNESCA oznámil v sobotu 24. 7. 2021 Výbor pro světové dědictví na svém online jednání.

Zápis na seznam UNESCO pro lázeňská města znamená potvrzení vysoké hodnoty a jedinečnosti jejich architektury a krajiny, významně to zvyšuje atraktivitu míst z pohledu cestovního ruchu a to nejen pro města samotná, ale pro celé území kraje i ČR. U zrodu nominačního procesu i nelehké tvorby nominační dokumentace stál od počátku hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, tehdy v roli primátora Karlových Varů. „S myšlenkou nominace našich lázeňských měst na seznam UNESCO přišel okolo roku 2006 karlovarský historik Lubomír Zeman. Fakticky jsme ale na tom začali pracovat až v roce 2010 poté, co jsem se stal primátorem Karlových Varů. Z původně patnácti měst nakonec veškeré přísné podmínky ze strany expertů UNESCO splnilo jedenáct. Od roku 2011 jsem vedl skupinu starostů až do roku 2018, kdy byla dokumentace finalizována a poté předána do Paříže. Pak následovala jednání v rámci interního procesu UNESCO a vyslání expertní komise ICOMOS do jednotlivých měst. O zápisu se mělo rozhodnout už loni, ale pandemie koronaviru rozhodování odsunula na letošek. Vstup lázeňských měst na seznam UNESCO považuji bez nadsázky za svůj největší úspěch, protože to změní vnímání lázní ze strany jejich budoucích návštěvníků a turistů. Značka UNESCO má velkou váhu. Zároveň z toho budou profitovat naši občané, protože to přinese rozvoj cestovního ruchu a s tím spojených služeb, nová pracovní místa a možnosti podnikání,“ popsal hejtman.

Nominaci lázní společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Tvoří ji jedenáct významných lázeňských měst, kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Každé z těchto jedenácti měst se rozvíjelo v letech 1700 – 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů, jejichž využívání vedlo k rozvoji lázeňské infrastruktury, zaměřené na léčebné, terapeutické a také kulturně-společenské funkce ve městě. Lázeňské procedury musely být doprovázeny terapeutickou a rekreační infrastrukturou, pečlivě navrženou v malebné lázeňské krajině. „Ze zápisu na seznam UNESCO samozřejmě plynou závazky směřující k ochraně hodnot, ale neznamená to zakonzervování stávajícího stavu a území, jak se někdy říká. Na důsledné dodržování památkové ochrany lze v tomto případě snáze získat finance z národních i evropských zdrojů,“ upřesnil Petr Kulhánek.

Česká republika nyní předsedá nominaci všech lázeňských měst na seznam UNESCO a z pozice leadera jedenáctky lázní může úspěšně těžit. „Je třeba si uvědomit, že jde o jednu z nejsložitějších nominací na seznam UNESCO, neboť zahrnuje 11 evropských měst. O to větší význam má, že je naše republika v pozici leadera nominace a tento post bychom si měli udržet i do budoucna. Z toho jednak plyne, že můžeme využít know-how ostatních lázeňských měst a odborníků z oblasti 
lázeňství a cestovního ruchu, máme skvělou příležitost sledovat trendy z partnerských evropských zemí, jež chtějí a umějí potenciál brandu UNESCO využít. Certifikáty o zápisu na seznam UNESCO se navíc v říjnu letošního roku budou předávat právě u nás v ČR za přítomnosti představitelů evropských měst, expertů a jsou to oni, kdo může veřejnost seznámit s tím, co všechno z této jedinečné události zápisu na seznam UNESCO vyplývá,“ dodal náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Veškeré informace o mezinárodní sériové nominaci lázní najdete na internetových stránkách Slavné lázně Evropy/Great Spas of Europe.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 7. 2021 - 15:06