Domů Aktuality Karlovarský kraj překročil rekordní hranici 100 000 vyočkovaných vakcín

Karlovarský kraj překročil rekordní hranici 100 000 vyočkovaných vakcín

​Očkovací centra v Karlovarském kraji společně s praktickými lékaři zvládla podat do současnosti 100 146 vakcín proti COVID-19. Karlovarský kraj je navíc premiantem v ČR v počtu očkovaných obyvatel podle místa bydliště, tedy téměř 234 naočkovaných lidí na 1 tisíc občanů k 3. 5. 2021 (celkový počet obyvatel Karlovarského kraje činí 293 311). Ve věkové skupině seniorů 80+ jsou nyní očkováni všichni zaregistrovaní zájemci, podobná je situace v případě lidí starších 70 let, kteří se rozhodli očkování podstoupit. ​

„Máme velkou radost z toho, že občané Karlovarského kraje přistoupli k ochraně svého zdraví zodpovědně a zvážili veškeré přínosy očkování proti COVID-19. Velký respekt si zaslouží očkovací týmy jednotlivých očkovacích center i dobrovolníci, kteří zajišťují jejich chod. Nesčetněkrát už jsem to řekl a musím znovu opakovat, že těchto „hvězdných čísel Karlovarského kraje“ v očkování, jak je nazval ředitel ÚZIS profesor Ladislav Dušek, jsme dosáhli a dosahujeme díky krajské koordinátorce očkování MUDr. Dagmar Uhlíkové, ta je se svou nezdolnou energií hybnou silou celého očkovacího procesu od jeho počátků až dosud. Ocenit je ale třeba také aktivitu praktických lékařů, kteří se i přes náročnou administrativu a nedostatečné dodávky vakcín do očkování rychle zapojili,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Rekordní počty podaných vakcín by si kraj chtěl udržet i nadále. Stát zvažuje, že by od června otevřel možnost registrace na očkování pro všechny věkové skupiny zájemců od 16 let. „Potvrzení o očkování lidem nahradí opakovanou nutnost testování při využívání některých druhů služeb, při vstupech na sportovní a kulturní akce, budou mít výhody při cestování. Tím hlavním benefitem je ale samozřejmě ochrana vlastního zdraví, konec šíření nákazy a věřím, že i překonání pandemie koronaviru,“ dodal hejtman.

Podle aktuálních statistických dat má v Karlovarském kraji 1. dávku vakcíny 72 317 občanů, první i druhou pak 27 829. Nejvíce vakcín bylo podáno v očkovacím centru v KV Areně v Karlových Varech - celkem 39 389, dále v očkovacím centru v Sokolově 14 222, v očkovacím centru v Chebu to bylo 11 163 dávek. Nemalou měrou se na proočkovanosti podílejí také ordinace praktických lékařů.
 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 6. 5. 2021 - 11:02