Domů Aktuality Od středy 5. května se mohou na očkování registrovat lidé starší 50 let

Od středy 5. května se mohou na očkování registrovat lidé starší 50 let

​Další skupinou lidí, která se může registrovat na očkování proti COVID-19 v rámci centrálního rezervačního systému, se stanou od půlnoci z úterý na středu 5. května 2021 občané starší 50 let. Připojí se tak ke skupinám obyvatel 80+, 70+, 65+, 60+, 55+, dále ke zdravotníkům, chronicky nemocným pacientům, pracovníkům kritické infrastruktury, sociálních služeb, k vyučujícím z vysokých škol a lidem pečujícím o blízkou osobu.

Registrace v centrálním rezervačním systému bude pro zájemce o očkování starší 50 let opět přístupná na internetové stránce: https://registrace.mzcr.cz/​ Prostřednictvím systému jim bude rezervován termín a místo provedení očkování. „Očkování může být pro nás všechny „vstupenkou“ do normálního života, v němž se nemusíme bát o zdraví, do života, ke kterému patří návštěvy rodiny a přátel, kulturní a sportovní akce, cestování. Věřím proto, že zájemců o vakcínu bude stále přibývat a spolu s tím se bude snižovat riziko šíření nákazy. Očkování v Karlovarském kraji pokračuje stále velmi rychle, navíc během května se bude navyšovat počet vakcín Pfizer, které přicházejí do regionu, na 11700 dávek týdně oproti původním 7700 dávkám týdně. Očekáváme ale i dodávky dalších typů vakcín, jež jdou mimo jiné k praktickým lékařům,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek.

V posledních dnech opět poněkud roste počet nových případů nakažených. „Sledujeme mírný nárůst incidence a neradi bychom se dostali zpět do kritické situace, kdy všichni zdravotníci a ostatní s vypětím všech sil denně bojovali o život pacientů s COVID-19. Potřebujeme se nadechnout, zregenerovat a očkování je tím nejúčinnějším způsobem, jak negativní trend počtu nakažených zvrátit,“ dodala MUDr. Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice a krajská koordinátorka očkování.

Karlovarský kraj pomáhá v registraci na očkování lidem, kteří ne vždy mají přístup k internetu a potřebnou uživatelskou zkušenost. I nadále proto nabízí bezplatnou asistenční linku pro telefonickou pomoc s touto registrací. Asistenční linka má telefonní číslo 800 600 444 a v provozu je od pondělí do neděle (včetně svátků) od 9 do 15 hodin. Volat je ale také možné státní linku 1221. 

Přesný postup registrace na očkování najdou zájemci na COVID PORTÁLU MV ČRAdresy očkovacích center v Karlovarském kraji jsou k dispozici na krajské internetové stránce k očkování

O možnosti očkování se lidé mohou ale také informovat u svého praktického lékaře, pokud se do vakcinace zapojil.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 3. 5. 2021 - 21:24