Domů Aktuality I v letošním roce by zdravotníci mohli získat náborové příspěvky od kraje

I v letošním roce by zdravotníci mohli získat náborové příspěvky od kraje

​​ Novinku v poskytování náborových příspěvků pro nové zdravotníky nastupující do nemocnic si pro letošek přichystal Karlovarský kraj. Kromě lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu mohou náborový příspěvek získat i primáři. Kraj tak reaguje na nedostatek zdravotníků v nemocnicích v Karlových Varech, v Sokolově v Chebu a Ostrově. Pokud to schválí krajští zastupitelé, má kraj na náborové příspěvky připraveno celkem 7 milionů korun.
Výše náborového příspěvku dosáhne při celém úvazku pro nového primáře jednorázově 600 tisíc korun, pro lékaře 400 tisíc korun, sestry a další vybrané profese zdravotníků, jako jsou například radiologičtí asistenti, fyzioterapeuti nebo laboranti, dostanou 150 tisíc korun. „Uvědomujeme si, že získat kvalitní zdravotníky a udržet je v nemocnicích není jednoduché a potýkají se s tím všechny kraje. Chceme všechny, kteří uvažují o nástupu do našich nemocnic, motivovat a usnadnit jim rozhodování,“ vysvětlil uvolněný krajský zastupitel Josef März.

Zdravotníky potřebují mimo jiné na internách nemocnic v Karlových Varech, v Sokolově, v Chebu i Ostrově, poptávají je ale také jednotlivá anesteziologicko-resuscitační oddělení.  „Podmínkou udělení náborového příspěvku je to, že zdravotník odpracuje v konkrétním oddělení 3 roky. Dále by nemělo jít o někoho, kdo pracoval v akutní lůžkové péči jiné nemocnice na území regionu. Přetahovat si personál rozhodně nebudeme,“ zdůraznil Josef März.

Od roku 2018 do roku 2020 kraj schválil celkem 81 smluv na poskytnutí náborového příspěvku ve finančním objemu téměř 30 milionů korun.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 3. 4. 2021 - 21:45