Domů Aktuality Obce, školy, spolky nebo církve mohou získat finance na projekt výsadby stromů

Obce, školy, spolky nebo církve mohou získat finance na projekt výsadby stromů

Nadace Partnerství rozdělí více než 1,5 milionu korun mezi zájemce o podzimní výsadby stromů. Žadatelé z řad obcí, škol, spolků nebo církví mohou získat na jednotlivý projekt od 10 do 60 tisíc korun. Grantový program „Sázíme budoucnost“ nabízí pokrytí nákladů na výsadbu, péči o stromy, odborný dohled nebo finance na nezbytný materiál, nářadí či dopravu. Podmínkou je, že stromy a keře vysadí místní dobrovolníci, kteří budou o novou zeleň pečovat následujících 5 let.
„Sázíme budoucnost“ je iniciativa Nadace Partnerství, která si klade za cíl podpořit výsadby v Česku a do naší krajiny a měst přidat postupně 10 milionů stromů – za každého Čecha a Češku jeden. Iniciativa má ambici přispět ke snižování veder, hluku a prašnosti ve městech a obcích, pomoci zadržovat vodu v krajině a zvýšit tak stabilitu a odolnost lidských sídel i ekosystémů. Stromy jsou také skvělým nástrojem snižování emisí CO2 a pomáhají tak řešit dnes tolik tíživé změny klimatu.

„Díky našim partnerům se výrazně podařilo navýšit objem grantů. Reagujeme na stále rostoucí zájem o výsadby a zvedáme maximální výši grantu nebo příspěvek na následnou péči. Ten je nově až 300 korun za vysazený strom po 3 roky. Věříme, že masivnější podpora výsadby a ochrany stromů přispěje k adaptaci České republiky na změnu klimatu a podpoří zadržování vody,“ shrnuje Barbora Chmelová z Nadace Partnerství.

Odborná komise se při hodnocení žádostí zaměřuje na míru zapojení veřejnosti do přípravy i výsadby samotné, vhodnost druhů vybraných dřevin, přínos projektu pro vsakování vody, zapojení dalších partnerů a  na to, zda je plámované místo k výsadbě veřejně přístupné. Žadatelé obdrží hodnocení svých žádostí na začátku září, se svými výsadbami budou moci začít od října do listopadu letošního roku.

Pravidelnou grantovou podporu stromů uděluje Nadace Partnerství již od roku 2004. Vloni podpořila více než 35 komunitních projektů částkou přesahující milion korun. Více o projektu naleznete na webových stránkách.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 1. 3. 2021 - 13:22