Domů Aktuality Nový projekt Karlovarské agentury rozvoje podnikání podpoří spolupráci žáků a studentů s místními firmami

Nový projekt Karlovarské agentury rozvoje podnikání podpoří spolupráci žáků a studentů s místními firmami

V reakci na velký odliv absolventů středních a vysokých škol z Karlovarského kraje, připravuje Karlovarská agentura rozvoje podnikání (KARP) nový projekt, který bude realizován v rámci projektu Smart Akcelerátor 2.0. Týká se podpory spolupráce žáků a studentů v Karlovarském kraji s místními firmami. Zároveň cílí i na absolventy, kteří zde hledají zajímavou a inovativní práci.
Projekt nazvaný „Portál spolupráce“ bude realizován jako webový portál, na kterém budou moci žáci středních škol, studenti vysokých škol i absolventi najít nabídky spolupráce od místních firem. Cílem portálu je nejen propojit mladé lidi s místními firmami a již během studia rozvíjet jejich vzájemnou spolupráci, ale také ukázat, že i v Karlovarském kraji lze najít práci zajímavou a dobře ohodnocenou. Portál bude přínosem i pro kariérové poradce, kteří budou mít k dispozici přehled firem, jež mají o spolupráci se školami a jejich žáky zájem. Firmám bude portál napomáhat v hledání kvalitních zaměstnanců a zvyšovat tak jejich konkurenceschopnost.

Do přípravy tohoto projektu byli zapojeni kariéroví poradci středních škol Karlovarského kraje. Byli dotázáni, v jaké míře podobná spolupráce nyní funguje, o jaký typ spolupráce mají žáci místních škol největší zájem a jaká je podpora ze strany samotné školy. Z dotazníkového šetření vyplývá, že 85 % dotázaných škol již v současnosti s místními firmami spolupracuje. Nejčastěji se jedná o účast odborníků z firem přímo ve výuce, velmi časté jsou také exkurze studentů ve firmách a odborné praxe žáků. Ta je součástí studia na 77 % dotazovaných středních školách v kraji. Většina žáků si své místo praxe hledá individuálně, často jim ale škola může podat pomocnou ruku.

„Průzkum mezi kariérovými poradci potvrdil, že „Portál spolupráce“ najde v kraji uplatnění a lze se tak pustit do dalších aktivit, které povedou k jeho zdárné realizaci,“ uvedl Vlastimil Veselý, ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání, která tento projekt organizuje. V případě zájmu o spolupráci s firmou z Karlovarského kraje může ale již nyní žák střední školy, student vysoké školy, učitel či kariérový poradce využít Kontaktní místo pro spolupráci zaměstnavatelů a škol, které Karlovarská agentura rozvoje podnikání spravuje společně s Krajskou hospodářskou komorou Karlovarského kraje.

Pro více informací o možnosti propojení zaměstnavatelů a škol v rámci projektu „Portál spolupráce“ kontaktuje Šárku Harušťákovou (sarka.harustakova@karp-kv.cz), sledujte webové stránky nebo  facebookový profil KARP.   

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 1. 3. 2021 - 10:21