Domů Aktuality O získání financí na přeměnu regionů po ukončení těžby jednali zástupci kraje s členy senátního podvýboru

O získání financí na přeměnu regionů po ukončení těžby jednali zástupci kraje s členy senátního podvýboru

​O možnosti získat finanční prostředky na transformaci krajů potýkajících se s útlumem těžby jednal senátní Podvýbor pro regiony v transformaci. Akce se účastnili zástupci strukturálně postižených krajů Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského, ale také představitelé Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva životního prostředí ČR.
Karlovarský kraj zastupoval na jednání náměstek hejtmana Vojtěch Franta, krajský radní Patrik Pizinger, ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání Vlastimil Veselý a zástupce zmocněnce hejtmana pro restart regionu Jiří Štěrba. Diskutovaly se možnosti získávání prostředků pro přeměnu krajů z Operačního programu Spravedlivé transformace a Modernizačního fondu, kritéria pro rozdělení peněz do jednotlivých krajů, jak vybírat strategické projekty, podmínky jejich případného předfinancování a časový rozvrh jednotlivých etap.

Zástupci Karlovarského kraje upozornili na jeho současné potřeby. „Karlovarský kraj stojí na dvou pilířích, jedním je cestovní ruch, lázeňství a druhým je těžba uhlí, oba dva tyto pilíře se v rámci tohoto a minulého roku začínají bortit a kraj potřebuje a vyžaduje pomoc. Právě transformační fond vnímám jako nástroj, který může pomoci,“ uvedl  Vojtěch Franta.

I z úst dalších zástupců pak zazněly podněty k zahájení kohezní politiky, tak aby se snížily rozdíly mezi kraji. Je potřeba, aby do postižených regionů šly prostředky nejen např. z Fondu pro spravedlivou transformaci, ale také ze státního rozpočtu, aby byly vypisovány speciální výzvy, které těmto regionům pomohou s jejich potřebami týkajícími se vzdělávání, zdravotnictví, dopravy atd. Zúčastnění ocenili setkání s tím, že v podobných společných diskusích plánují pokračovat.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 2. 2021 - 14:26