Domů Aktuality Integrovaná střední škola Cheb nabídne nový studijní obor, v němž během čtyř let získají žáci výuční list i maturitu

Integrovaná střední škola Cheb nabídne nový studijní obor, v němž během čtyř let získají žáci výuční list i maturitu

Integrovaná střední škola Cheb, která je příspěvkovou organizací Karlovarského kraje, bude od příštího školního roku nabízet nový maturitní obor Elektrikář – silnoproud. V rámci čtyřletého studia žáci získají po třech letech výuční list a rok poté maturitní vysvědčení. V kraji se jedná o obor s jedinečnou strukturou studia.
„Obor vznikl v rámci testovacího projektu, do kterého se Integrovaná střední škola Cheb přihlásila. My vítáme tento neobvyklý způsob rozložení studia, protože ve chvíli, kdy po čtyřech letech žák neuspěje u maturity, končí se základním vzděláním a jeho uplatnění na trhu práce se razantně snižuje. V případě nového oboru ale bude mít již určitý mezistupeň v podobě výučního listu, což jej nemusí limitovat v budoucím profesním životě,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák. 

Otevření tohoto nového oboru je podmínkou pro přihlášení školy do „Pokusného ověřování organizace a průběhu modelu vzdělávání umožňující dosažení středního vzdělání s výučním listem a středního vzdělání s maturitní zkouškou podle vybraných rámcových vzdělávacích programů oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání L0 a H ve vybraných středních školách“, které vyhlásilo Ministerstvo školství, mládeže s tělovýchovy v lednu roku 2021.

„Pokusné ověřování uvádí vždy dvojici oborů vzdělávání, ve kterých má probíhat. Chebská škola měla zatím zapsaný jen obor Mechanik elektronik. V Karlovarském kraji je tak jedinou, která bude mít zapsané oba obory,“ doplnil radní Jindřich Čermák.

Pro výuku nového oboru vzdělání má škola dostatečné personální i materiální zajištění, proto zřízení tohoto oboru nebude znamenat žádné finanční zatížení. Odborný výcvik bude škola zabezpečovat na svých odborných pracovištích, která jsou moderně vybavena.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 25. 2. 2021 - 09:46