Domů Aktuality Město Cheb postoupilo do celostátního kola soutěže Historické město roku 2020

Město Cheb postoupilo do celostátního kola soutěže Historické město roku 2020

Město Cheb se stalo vítězem krajského kola soutěže Historické město roku 2020 a postoupilo tak do celostátního kola, kde se utká s dalšími městy jednotlivých krajů ČR. Titul Historické město roku se uděluje jako ocenění za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. O vítězství v krajském kole a o postup do celostátního kola bojovala v Karlovarském kraji další tři města – Žlutice, Horní Slavkov a Karlovy Vary.

„Městu Cheb k zaslouženému vítězství moc gratuluji. Ale i další tři města, která se krajského kola zúčastnila, měla rozhodně co nabídnout. Horní Slavkov se mohl pochlubit například dokončením obnovy sochy sv. Floriana nebo zádušní svítilny na území své památkové zóny, ale také opravou hřbitovní zdi a pokračujícími pracemi na kostele sv. Jiří. Žlutice představily svou bohatou spolkovou a kulturní činnost a obnovu historického domu. Karlovy Vary pak představily svou dlouhodobou činnost v oblasti záchrany historických objektů a péči o tyto památky kulturního dědictví,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Oľga Haláková.

Hodnoticí komise, ve které zasedli pracovníci památkového ústavu v Lokti, zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, ocenila vysoký počet dokončených projektů obnov v historickém centru města i koncepční přístup Chebu k naplňování Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Zaujala ji také osvětová práce města Cheb a Nadace Historický Cheb v oblasti záchrany a obnovy kulturního dědictví. Příkladem je unikátní prohlídková trasa, která představuje ojedinělý soubor historických krovů měšťanských domů a dále také workshopy, na nichž si veřejnost mohla vyzkoušet výrobu historického krovu či tvorbu omítky tradičními technologiemi.

Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Za vítězství v krajském kole obdrželo město Cheb 100 tisíc korun z programu regenerace a pamětní list.

Vítěz celostátního kola bude slavnostně vyhlášen v měsíci dubnu, a to u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. Kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku získá vítěz hlavní cenu, kterou je milion korun, dále umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 2. 2. 2021 - 12:08