Domů Aktuality Hejtman se ohradil proti kritice kraje ze strany premiéra

Hejtman se ohradil proti kritice kraje ze strany premiéra

Reakce hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka na prohlášení premiéra Andreje Babiše týkající se průběhu očkování proti COVID-19 v regionech​:



​Jsem přesvědčen, že v každém kraji ohledně očkování proti COVID-19 děláme, co můžeme. Máme v provozu očkovací centra, probíhá vakcinace prioritních skupin, kam patří i klienti pobytových sociálních služeb včetně seniorů nad 80 let. Pomáháme seniorům 80+, aby se mohli registrovat a rezervovat si očkování, někteří z nich absolvují vakcinaci v příštím týdnu. V našem kraji ale narážíme na zásadní problém – nedostatek vakcín. Upozornil jsem na to ministra zdravotnictví Jana Blatného, naše krajská koordinátorka pro očkování je denně v kontaktu s centrálním týmem, s členy vlády jsme o přípravě očkování mluvili na společné videokonferenci, NEUSTÁLE KOMUNIKUJEME.

Proto mě velmi zaráží, že v době, kdy všude rezonuje slovo „společně“ – společně pomáháme, řešíme věci, zkrátka snažíme se to nějak zvládnout – při hodnocení prvních dnů očkování shrne premiér této země svůj postoj k našemu regionu do věty, že „Karlovarský kraj stále něco říká, je to nejhorší kraj historicky ve všem.“ Má to být vzkaz obyvatelům našeho kraje, že je s námi Andrej Babiš nespokojen, a proto nad námi zlomil hůl? Poselství zdravotníkům, dobrovolníkům, kteří na hranici svých sil denně odvádějí obrovský kus práce? Chybí mi zde byť náznak sebereflexe a pokory.

Ale nenechme se unést zbytečnými emocemi. Kraj se se státem intenzivně komunikuje a budeme v tom pokračovat. Protože nám jde skutečně o zdraví lidí, o ochranu seniorů, nikoliv o konfrontaci.

Trpíme nedostatkem vakcín. A podle informací ministra Blatného budou dodávky ještě nižší. To není problém kraje, ale státu a ten ho musí řešit. Máme připraveny dostatečné očkovací kapacity, abychom mohli rychle a ve vysokém počtu proočkovat i seniory 80+ . Místo silných slov šéfa přes očkování, kterým se premiér z vlastní vůle stal, bychom ocenili jasné a věcné informace, jak se stát k téhle situaci postaví.

Petr Kulhánek
Hejtman Karlovarského kraje

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 1. 2021 - 14:07