Domů Aktuality Pozor, končí platnost některých občanských průkazů

Pozor, končí platnost některých občanských průkazů

​Máte-li pochybnosti o platnosti svého občanského průkazu, raději si jej zkontrolujte. Od poslední hromadné výměny dokladů totiž letos uplyne desetileté období. Ministerstvo vnitra upozorňuje veřejnost, že by nebylo dobré nechávat výměnu průkazů totožnosti na poslední chvíli.  

​Zažádat o novou občanku by lidé měli ještě dřív, než jim skončí platnost starého průkazu. Úřady totiž mají na vyřízení žádosti lhůtu třicet dnů. Výměna je pro občany zdarma.

Občanské průkazy vydávají všechny úřady obcí s rozšířenou působností. V Karlovarském kraji žádosti vyřizuje sedm městských úřadů či magistrátů - v Karlových Varech, Chebu, Sokolově, Ostrově, Mariánských Lázních, Aši a v Kraslicích. Lidé však nemusí o výměnu žádat jen v místě trvalého bydliště, ale i na radnicích ve městech, kde studují nebo kam dojíždějí za prací.
Občanský průkaz se dá vyměnit jen osobní návštěvou na úřadě, neboť součástí celého procesu je pořízení fotografie žadatele (to zvládne úředník s pomocí kamery) a vlastnoruční podpis.

Snahou ministerstva vnitra je, aby výměna občanských průkazů proběhla hladce. Požádalo proto tajemníky městských úřadů s rozšířenou působností, aby zvýšili počet úředních hodin a aby tak zvládli nové doklady vydávat plynule ke spokojenosti občanů. A to i s ohledem na blížící se dovolené – tedy období cestování do zahraničí. Občanský průkaz totiž nahrazuje cestovní pas při návštěvách zemí Evropské unie, schengenského prostoru, ale i Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie a Srbska.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 7. 2015 - 09:26