Domů Aktuality Území někdejšího loveckého revíru Kladská se stalo krajinnou památkovou zónou

Území někdejšího loveckého revíru Kladská se stalo krajinnou památkovou zónou

Karlovarský kraj je bohatší o novou krajinnou památkovou zónu, kterou se stal někdejší lovecký revír Kladská. Ministerstvo kultury o tom rozhodlo na základě vysoké kulturně-historické i přírodní hodnoty, již toto území vykazuje.
Předmětem ochrany v nové krajinné památkové zóně je především areál bývalé lovecké obory Kladská včetně souvisejících krajinářských úprav, ojedinělý soubor historické architektury ve švýcarsko-alpském stylu ze 70. let 19. století stylově doplněný v průběhu stavebního vývoje osady, lesní hrobka prince Otto Sigismunda Schönburg-Waldenburga na úpatí vrchu Lysina, a jako součást nehmotného dědictví také lovecká tradice spojená s jedním z největších honebních revírů v Čechách.

Nejvýznamnější součástí areálu je lovecký zámeček. Dřevěné části stavby byly dovezeny ve 22 vagonech až ze Švýcarska a švýcarští řemeslníci na Kladské následně celý zámeček zkompletovali. Jižně od zámečku je výletní restaurace U Tetřeva, od 80. let 19. století oblíbený cíl lázeňských hostů z Mariánských Lázní. S řadou původních řemeslných prvků jako jsou okenní výplně s kruhovými tabulkami, vyřezávané sloupky, rámování oken či dřevěné šupiny pokrývající fasádu, patří objekt k vůbec nejautentičtěji dochovaným stavbám celé osady. Počátkem 20. století přibyly ještě ve shodném švýcarském stylu tři sruby, budova rentovního úřadu a fořtovna. Soubor staveb na Kladské si zachoval až do současnosti svůj architektonický vzhled i původní urbanistickou strukturu.


Bezprostřední okolí loveckého zámečku bylo upraveno jako romantický park navazující na rozsáhlá rašeliniště s vodní hladinou rybníka.


Vedle zmíněných kulturních hodnot se území vyznačuje i bohatými hodnotami přírodními. Kromě parkových úprav a arboreta to jsou významné aleje a stromořadí, například u Lazů či obce Prameny. Krajinářsky vysoce hodnotná je soustava vodních nádrží a luk.  Území památkové zóny je součástí CHKO Slavkovský les a částečně i NPR Kladské rašeliny, jež zde byla vyhlášena už v roce 1933.

Krajinná památková zóna je specifickým typem chráněného území, které vykazuje jak přírodní, tak kulturně-historické hodnoty, jejichž význam je pro vyhlášení ochrany daného území rozhodující. V Karlovarském kraji je nyní pět krajinných památkových zón. Kromě Kladské to jsou Valečsko, Bečovsko, Hornická kulturní krajina Abertamy – Horní Blatná – Boží Dar a Hornická kulturní krajina Jáchymov. Dvě posledně jmenované jsou součástí Hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge zapsaného na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 22. 12. 2020 - 09:00