Domů Aktuality Karlovarský kraj podpoří vylepšení informačního systému MicroRescue

Karlovarský kraj podpoří vylepšení informačního systému MicroRescue

​Informační systém MicroRescue od roku 2017 pomáhá hasičům a dalším složkám Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje (IZS) v případě řešení mimořádných událostí s velkým počtem raněných. V informačním systému se shromažďují v okamžiku krizové situace s hromadným postižením osob údaje o případných raněných a ohrožených obyvatelích regionu či obětech na životech, což významně urychluje následnou komunikaci složek IZS s nemocnicemi a rodinami postižených. Zároveň to umožňuje generovat informační výstupy nezbytné pro řešení krizové situace. Nyní by se měl systém rozšířit tak, aby se lidé indikovaní k testu na COVID-19 mohli přímo sami bezplatně objednávat.

„Vzhledem k tomu, že se stále testuje velký počet lidí a objednávky na testy musejí provádět prostřednictvím krajského call centra, rozhodli jsme se informační systém MicroRescue automatizovat a rozšířit o možnost rezervace odběrů a přímého objednání. Lidé by si tak po indikaci praktickým lékařem k testu sami zarezervovali termín ve vybraném odběrovém místě, což by zkrátilo dobu od indikace k odběru a výsledku testů. Stejné možnosti rezervace termínu by měl i praktický lékař pro své pacienty. Navíc by se ušetřil personál hasičů a pracovníků krajského úřadu, kteří fungují jako operátoři call centra. Systém MicroRescue bude v nezbytné míře propojen s daty Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS) a Informačním systémem infekčních nemocí (ISIN). Dojde tak k výrazně snadnějšímu předávání informací mezi všemi subjekty,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis. Na rozšíření informačního systému schválila Rada kraje vynaložit celkem 242 tisíce korun včetně DPH. Jedná se o finance, které kraj ušetřil v rámci plánovaných opatření v boji proti koronaviru.

Informační systém MicroRescue provozuje Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje​, který je odpovědným orgánem za ochranu obyvatelstva. Systém v současnosti využívají kromě hasičů také krajští policisté, záchranáři, jsou do něj zapojeny regionální nemocnice a Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje. Financování provozu informačního systému zajišťuje Karlovarský kraj jako subjekt zastřešující Integrovaný záchranný systém.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 11. 2020 - 12:14