Domů Aktuality Potůčky zabodovaly v 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici

Potůčky zabodovaly v 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici

​V netradičním kabátu se letos konalo předání ocenění vítězům celorepublikové soutěže obcí v třídění odpadů „O Křišťálovou popelnici“ za rok 2019. Zástupci společnosti EKO-KOM se rozjeli přímo na radnice a obecní úřady, kde ve stejnou chvíli předali ocenění a zveřejnili umístění v soutěži. Radost pro Karlovarský kraj přineslo vítězství obce Potůčky v kategorii obcí do 500 obyvatel.

Stejně jako v minulých letech byla i tentokrát soutěž určena všem obcím ČR zapojeným v systému EKO-KOM a soutěžilo se ve třech kategoriích. Do užšího výběru 16. ročníku soutěže O Křišťálovou popelnici postoupilo 66 nejlepších měst a obcí – pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha.  Ocenění získaly 3 nejlepší obce a města z každé kategorie a z těch vítězných vzešel i absolutní vítěz.

Kategorii obcí do 500 obyvatel ovládly tentokrát Potůčky z Karlovarského kraje. „Z vítězství obce Potůčky máme velkou radost, je to důkaz toho, že vedení obce i její obyvatelé berou třídění odpadu jako samozřejmou věc. A musím dodat, že díky dlouholeté spolupráci se společností EKO-KOM se daří zlepšovat výsledky v třídění odpadu po celém našem regionu,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec. V kategorii obcí od 501 do 5 000 obyvatel zvítězily Vigantice a v kategorii nad 5  001 obyvatel dosáhl na vítězství Vimperk.  Jihočeský Vimperk se stal zároveň absolutním vítězem 16. ročníku. Květiny, malé křišťálové popelnice a v případě vítězů i šeky s finanční odměnou předali nejlepším obcím a městům představitelé společnosti EKO-KOM.

Jako vždy se hodnotilo nejen dosažené množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu, hodnotil se také poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě (včetně pytlového sběru a individuálních nádob), přihlíželo se také k tomu, jestli obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy a celkově jaké jsou v obci vytvořené podmínky pro nakládání s odpady. Hodnocení je tedy velmi komplexní a provádí se především na základě údajů poskytovaných obcemi systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného výkaznictví. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 11. 2020 - 17:20