Domů Aktuality Kraj pokračuje ve snaze o vznik traumacentra II. typu v karlovarské nemocnici

Kraj pokračuje ve snaze o vznik traumacentra II. typu v karlovarské nemocnici

​V karlovarské nemocnici by v příštím roce mohlo vzniknout traumacentrum II. typu. Potřebná péče například při závažných úrazech by tak byla pro obyvatele regionu mnohem dostupnější. Zástupci Karlovarského kraje a Karlovarské krajské nemocnice o tom jednali s ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

Karlovarský kraj o traumacentrum v rámci Karlovarské krajské nemocnice usiluje už dlouho. Letos navíc končí pětileté období provozu stávajících traumacenter a do nového věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR týkajícího se vysoce specializované péče o traumata, by mohl být začleněn statut tzv. traumacenter II. typu. „Karlovarský kraj patří k nejmenším regionům, nesídlí tady letecká záchranka, proto se při haváriích, jako byla nedávná srážka vlaků u Perninku, musíme spoléhat na pomoc v jiných krajích a nemocnicích. Kdybychom měli například v karlovarské nemocnici oficiální traumacentrum II. typu, výrazně by se urychlila pomoc především lidem s mnohačetnými úrazy a specializovaná péče by pro ně byla dostupnější. Moc si tedy vážím podpory ministra zdravotnictví, kterou nám v rámci tvorby věstníku přislíbil,“ uvedl hejtman. Krajský radní Jan Bureš připomněl, že by to kraji přineslo kromě zkvalitnění péče také odstranění problému s transportem těžce zraněných pacientů do Plzně, Prahy a jiných vzdálených nemocnic.

Podle primáře Traumatologického oddělení Nemocnice Karlovy Vary Josefa Märze, který je zároveň předsedou České společnosti úrazové chirurgie, je hlavním cílem společnosti doplnění sítě vysoce specializovaných pracovišť o kraje, kde traumacentrum chybí, a v aglomeracích se spádem stávajícího traumacentra nad 1 milion obyvatel. „Chtěli bychom dosáhnout toho, aby síť traumacenter byla rozprostřena po celé ČR. A nevidím v tom problém ani z pohledu úhrad, protože například karlovarská nemocnice už stejně tento typ péče poskytuje, tedy by se napravil a pojmenoval současný stav bez dalšího navyšování nákladů,“ vysvětlil Josef März.

Jak uvedl náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík, pojišťovna by se vznikem traumacenter II. typu rovněž neměla z hlediska úhrad problém, navíc se tak zajistí přístup k této péči na celém území kraje. Jen je zapotřebí specifikovat podmínky fungování traumacenter II. typu s dotčenými odbornými společnostmi. 

Ministr Jan Blatný přislíbil, že vznik traumacenter II typu podpoří, pokud se podaří doladit jejich roli, postavení a formu spolupráce s traumacentry I. typu. Na existenci těchto specializovaných pracovišť by se měly shodnout i všechny odborné společnosti.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 11. 2020 - 08:37