Domů Aktuality Pedagogové z našeho kraje převzali ceny

Pedagogové z našeho kraje převzali ceny

​V náhradním termínu Karlovarský kraj uspořádal slavnostní předání cen pedagogům a dalším pracovníkům škol a školských zařízení v regionu u příležitosti Dne učitelů. Akce, která byla přeložena z jarního období kvůli koronavirové krizi, se uskutečnila v Muzeu Cheb.

Za vynikající práci při výchově a vzdělávání dětí a mládeže předal učitelům ceny hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis a krajský radní pro oblast školství Jaroslav Bradáč. Z rukou zástupců kraje převzalo květiny, pamětní listy a další dárky dvacet pedagogů. „Chtěl bych vám všem poděkovat za odvedenou práci a těm, kteří v ní i nadále pokračují, přeji pevné nervy a velkou trpělivost. Vám, kteří už jste ukončili svou pedagogickou dráhu a odcházíte na zasloužený odpočinek, pak přeji hlavně spoustu krásných dní prožitých aktivně a s dobrou náladou,“ popřál hejtman Petr Kubis.Slavnostní odpoledne zpestřilo vystoupení školní kapely Jang Band Gymnázia Cheb, která sklízí úspěchy doma i v zahraničí.

Přehled oceněných:
Cena hejtmana Karlovarského kraje za vynikající a záslužnou práci v oblasti školství
Mgr. Irena Konývková, ředitelka Základní umělecké školy Ostrov
Mgr. Konývková působí v této škole již 40 let, posledních 16 let jako ředitelka, jejíž „aprobací“ je literárně dramatický obor. Její velkou láskou je amatérské divadlo, kterému se věnuje celý život a stalo se součástí její profese v rámci uměleckého školství. Je jednou z největších osobností dětského divadla a dětského přednesu a vedle divadelních inscenací je nedílnou součástí její práce také sólový i kolektivní přednes. Pod jejím vedením získal školní dramatický soubor HOP-HOP řadu ocenění. Nezanedbatelná je i její bohatá lektorská činnost v rámci MŠMT, je lektorkou mnoha seminářů. Svými aktivitami přesahuje nejen hranice své školy, ale významně reprezentuje náš kraj na celostátním ale i mezinárodním poli. 
 
Mgr. Marie Snížková, učitelka Gymnázia Cheb
Mgr. Snížková je vzorem nejen svými vysoce nadprůměrnými výsledky ve výchovně vzdělávací práci, které ji zařazují mezi špičkové učitele německého jazyka, ale současně je i příkladem mimořádných kvalit osobnostních a lidských. Dokáže skloubit obtížné nároky a přitom je svým žákům oporou a svou empatií jim pomáhá překonat všechna úskalí výuky. Vynikajících a mimořádných výsledků dosahuje také v práci s talentovanými žáky, dlouhodobě se věnuje motivaci, koordinaci a přípravě žáků na roční studijní pobyt v Německu v rámci tzv. Bavorsko-českého výměnného roku. Za téměř 50letou pedagogickou kariéru svým nadšením vystupováním a pedagogickým umem přispívá ke zvýšení prestiže a vzdělanostní úrovně našeho kraje, ale i učitelského povolání vůbec. 

Pamětní list hejtmana Karlovarského kraje za vynikající a záslužnou práci v oblasti školství

Hana Argmannová, vedoucí učitelka odborného výcviku Střední školy živnostenské Sokolov
Hana Argmannová nastoupila na školu jako učitelka odborného výcviku oboru aranžér v roce 2007 a již 10 let zde působí jako vedoucí učitelka odborného výcviku. Je garantem tohoto oboru, který škola vyučuje jako jediná v kraji. Žákům předává nejen dobré tradiční základy tohoto řemesla, ale snaží se o neustálý rozvoj, sledování trendů v oboru a požadavků trhu. Žáky připravuje na soutěže, rozvíjí u nich kreativitu, samostatnost, kritické myšlení a schopnost práce se zadáním.
 
Mgr. Naděžda Beňadiková, učitelka Základní školy Sokolov, Rokycanova 258
Mgr. Beňadiková po celou dosavadní profesní kariéru působí v sokolovském školství, posledních 23 let jako učitelka 1. stupně této základní školy. Ve vztahu k žákům je důsledná, spravedlivá, trpělivá a vstřícná. Ve výuce používá inovativní výukové trendy, vymýšlí nejrůznější aktivity pro její zpřesnění, obohacuje ji zajímavostmi i vlastními zkušenostmi. Pracuje s velkým nasazením, žákům se věnuje i nad rámec svých povinností, úspěšně rozvíjí dobré sociální klima ve třídě. Je také komunikativní, vstřícnou a přátelskou kolegyní.
 
Mgr. Eva Borská, učitelka Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov
Mgr. Borská je dlouholetou vyučující pro někdy žáky neoblíbeného předmětu – matematiky avšak její pojetí výuky je přínosem pro motivaci této náročné vzdělávací disciplíny. Přístup i metody paní Borské byly a jsou příkladné a přínosné nejen pro maturitní, ale i učební obory, úspěšně propojuje tradiční metody s moderními technologiemi. U žáků i kolegů je oblíbená, je společenská a veselá. Mezi její oblíbené koníčky patří literatura a turistika.
 
Mgr. Jaroslava Dražanová, učitelka Střední pedagogické školy, gymnázia a vyšší odborné školy Karlovy Vary
Mgr. Dražanová nastoupila na zdejší školu ihned po absolvování vysoké školy a jako pedagog zde strávila celou svoji profesní kariéru – dlouhých 46 let. Její doménou je zejména dějepis, který dokázala díky svému širokému rozhledu a vzdělanostnímu přesahu vyučovat vždy ve velmi vysoké kvalitě, ale zároveň si zachovala vstřícný a kolegiální přístup k žákům, studentům i spolupracovníkům. Významným přínosem pro školu byla též její činnost kronikářky, vedla také rozhlasový kroužek a kurzy tvůrčího čtení. Mimo školu byla nedílnou součástí Karlovarského pěveckého sboru.

Mgr. Ivana Dudarcová, ředitelka Dětského domova Mariánské Lázně a Aš
Mgr. Dudarcová má celoživotní zkušenosti z pedagogické a sociální práce a tyto již 17 let úspěšně využívá jako ředitelka uvedeného dětského domova. Pod jejím vedením byl vybudován dětský domov rodinného typu v Mariánských Lázních; po všech stránkách se zvýšila jeho úroveň a to se postupně daří naplňovat i v Aši. Paní Dudarcová pracuje s obrovským nasazením, příkladný je její skutečně rodičovský vztah k dětem, které připravuje a vede k budoucímu samostatnému životu. Ke svým podřízeným je náročná, má však u nich přirozenou autoritu, je empatická a v kolektivu oblíbená.
 
Mgr. Milada Dvířková, učitelka a zástupkyně ředitele Základní školy Aš, Kamenná 152
Mgr. Dvířková nastoupila do této školy před 40 lety ihned po ukončení studia pedagogické fakulty a zůstala jí věrná až do ukončení své profesní kariéry. Po celou dobu pracovala velice svědomitě a obětavě i nad rámec svých pracovních povinností. Ve své činnosti vykazovala výborné vzdělávací výsledky a žáci u ní byli vždy na prvním místě. Ani v důchodu neodmítne pomoci škole se zástupem za chybějící učitele. 
 
Ing. Leoš Horčička, ředitel Školního statku a krajského střediska ekologické výchovy Cheb
Ing, Horčička působí v našem kraji od ukončení vysokoškolských studií, tj. více než 30 let, od roku 2004 uplatňuje své bohaté zkušenosti jako ředitel školního statku. Velice si ho ceníme za jeho zásluhy při rozsáhlé modernizaci a rozvoji tohoto jedinečného zařízení, v oblasti pedagogické pak za vytváření podmínek pro praktické vyučování žáků technických a zemědělských oborů. Především jeho zásluhou bylo v roce 2011 vybudováno krajské středisko ekologické výchovy, které se za dobu své existence stalo nedílnou součástí vzdělávacího procesu různých druhů škol v našem kraji. 
 
Mgr. Marie Knotková, učitelka Hotelové školy Mariánské Lázně
Mgr. Knotková působí ve školství v našem kraji jako učitelka jazyků již 37 let, z toho 25 let přímo v hotelové škole, kde má pro profesní uplatnění žáků dobrá znalost cizích jazyků své nezastupitelné místo. Po celou dobu své pedagogické činnost dosahovala a dosahuje vynikajících výsledků ve výuce, se svými žáky se úspěšně účastní jazykových soutěží, a to i na celostátní úrovni, ve škole pracuje jako vedoucí jazykové komise.
 
Mgr. Milan Kovářík, ředitel Základní školy Chodov, Školní 697
Mgr. Kovářík nastoupil po ukončení studia před 42 lety jako učitel na tuto školu a posledních 30 let zde působil jako ředitel. Pod jeho vedením se podařilo vybudovat kvalitní základní školu, ve které se mohou prosadit jak žáci nadaní, tak i žáci ze znevýhodněného prostředí. Vlastní pedagogická práce pana Kováříka je obohacena o lidský přístup ke vzdělávání, do výuky se nebojí zařadit řadu zážitků a motivujících prvků, je tím správným vzorem pro kantora, ředitele, sportovce i kamaráda. Navíc jako dlouholetý člen Školního atletického klubu Chodov vychoval řadu mladých atletů.
 
Eva Kůrková, učitelka Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha Cheb
Eva Kůrková nastoupila do tehdejší Lidové školy umění Cheb před dlouhými 48 lety jako učitelka klavíru. Za dobu svého působení vychovala celou řadu žáků, z nichž se někteří věnují klavírní hře a výuce profesionálně. Již 40 let vede ve škole dětské pěvecké sbory, se kterými dosahuje vynikajících výsledků, konkrétně sbor Kopretiny pravidelně obsazuje přední místa v soutěžích u nás i v zahraničí. Ve volném čase vede paní Kůrková ženský pěvecký sbor Špalíček Cheb.
 
Mgr. Eva Machulková, zástupkyně ředitele Základní školy Nové Sedlo
Mgr. Machulková započala svou pedagogickou kariéru na této škole před 37 lety a z toho 7 let vykonává funkci zástupkyně ředitele. Ve všech směrech je velice aktivní, snaží se budovat dobré jméno školy, žáky zapojuje do řady školních i mimoškolních akcí, je jejich vůdčí osobností a organizátorem. Paní Machulková je významnou osobností nejen ve škole, ale i v životě obce, pracuje ve volených orgánech, vede kroniku školy i města, snaží se o udržování povědomí o historii školy mezi širokou veřejností.  

Mgr. Danuše Pavlásková, zástupkyně ředitelky Základní školy a střední školy Karlovy Vary
Mgr. Pavlásková pracuje v této školy již 29. rokem, nejprve jako učitelka a posledních 12 let jako zástupkyně ředitele. Je skutečnou odbornicí v oblasti vzdělávání žáků s mentálním postižením, oblíbenou učitelkou nejen u žáků, ale i jejich rodičů. Rovněž je uznávanou kolegyní, která svou osobní aktivitou neustále zlepšuje vztahy na pracovišti. Nezanedbatelný je její významný podíl na rekonstrukci a rozsáhlé modernizaci prostor pro vzdělávání žáků a obnovu vybavení školy.

Mgr. Jana Pleyerová, učitelka Základní školy Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov

Mgr. Pleyerová pracuje na této škole nepřetržitě již 37 let, 25 let také na pozici výchovné poradkyně, kdy se výraznou měrou podílí na vytváření podmínek pro prevenci školního neúspěchu, řešení specifických poruch učení a chování žáků, spolupracuje s mateřskými školami ve městě. Ve své práci neustále uplatňuje nové poznatky, zavádí nové výukové metody a formy práce, její žáci se k ní rádi vracejí, oni i jejich rodiče na ni s láskou vzpomínají. Je aktivní i v rámci města, podílí se na akcích pro širokou veřejnost. 

Mgr. Zdeněk Poula, učitel Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary
Mgr. Poula působí na této škole již 40 let, po celý svůj profesní život. Zejména jako učitel tělesné výchovy – sportovec může být svým přístupem vzorem pro dnešní mladé učitele. Za někdy zachmuřenou tváří se skrývá člověk, který se projevuje svérázným sarkastickým humorem. Často se ocitá, a to i mnohdy vlastním přičiněním, v tragicko-komických situacích, ze kterých umí brilantně vybruslit, a které mohou působit dojmem životní smůly, ale ty se však pro něj stávají vděčným vypravěčským tématem pro pobavení kolegů.
 
Josef Richter, učitel Základní umělecké školy Antonína Dvořáka Karlovy Vary, 
Josef Richter v letošním roce slaví významné pracovní jubileum – 50 let kantořiny v této základní umělecké škole. Je spolehlivým učitelem a hudbě zcela oddaným člověkem, který vychovává mladé hudebníky nejen v této škole, ale i ve Žluticích, často působí jako porotce v řadě uměleckých školních soutěží. Není však jen úspěšným pedagogem, ale i stále aktivním členem smyčcového orchestru školy, hudební části Souboru písní a tanců Dyleň a dlouholetým hráčem KSO. Pro školu i KSO vychoval svého nástupce, který ke jménu pana Richtera hned dodává „táta Kontrabas“.
 
Mgr. et Mgr. Jana Ščerbová, speciální pedagožka Pedagogicko-psychologické poradny Karlovy Vary
Mgr. et Mgr. Ščerbová působí po celou svou profesní kariéru ve školství, nejprve jako učitelka a posledních 27 let jako speciální pedagog v tomto školském zařízení. Je vynikající a uznávanou odbornicí v oblasti školských poradenských služeb, zejména na úseku vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Jako vysoce erudovaná, odborně zdatná speciální pedagožka předává své praktické zkušenosti a znalosti získané celoživotním aktivním sebevzděláním mladým kolegům v rámci celého kraje. 
 
Zdeňka Šefránková, učitelka Základní školy a mateřské školy Tři Sekery
Zdeňka Šefránková bere své povolání jako poslání, je oporou pedagogického sboru a studnicí zkušeností, které předává dětem a žákům již neuvěřitelných více než 54 let, z toho 30 let v této škole. Její pedagogický přístup je výjimečný, klade důraz nejen na vzdělávání ale i výchovu, připravuje žáky pro praktický život, učí je rozhodovat se, je tolerantní, pozitivně laděná a empatická. I přes své bohaté praktické znalosti se seznamuje s inovativními výukovými trendy a moderními technologiemi.
 
Mgr. Josef Vlček, ředitel Základní školy Kraslice, Dukelská 1122
Mgr. Vlček působí v kraslickém školství celý svůj profesní život, posledních 14 let ve funkci ředitele této základní školy. Jedná se o zkušeného a váženého pedagoga respektovaného mezi žáky, rodiči i kolegy, přičemž jeho největšími osobními přednostmi je poctivost, svědomitost, houževnatost, vstřícnost a spravedlivost. Je ochotný a schopný akceptovat názory ostatních a eventuálně přistoupit na kompromis. Po celou dobu se práci s mládeží věnoval nejen v rámci své pedagogické profese, ale i v oblasti volnočasových aktivit, především lyžování a plavání.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 20. 9. 2020 - 00:04