Domů Aktuality Vojenská třída v Sokolově byla stvrzena podpisem společné smlouvy

Vojenská třída v Sokolově byla stvrzena podpisem společné smlouvy

​Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura, velitel Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy v Moravské Třebové plukovník Zdeněk Macháček a ředitel Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově Pavel Janus dnes podepsali společnou smlouvu o spolupráci. 


Tím byl splněn poslední administrativní krok nutný k otevření vojenské třídy v Sokolově. K tomu dojde 1. října 2020 za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara a hejtmana Petra Kubise.

Po několikaletém úsilí se v Sokolově otevře pobočka Vojenské školy zaměřená na obor Strojírenství. Dvěma koly přijímacích zkoušek úspěšně prošlo 29 studentů. Ti nastoupili na začátku září do Moravské Třebové, kde prošli adaptačním kurzem a obdrželi výstroj a další pomůcky.


Budoucí studenti skládali přijímací zkoušky kromě jiného z matematiky a fyzických testů. Chlapci byli hodnoceni v běhu na 1000 metrů a ve shybech, dívky rovněž v běhu a ve šplhu na tyči. Splnit museli také zdravotní způsobilost.


„Jsem rád, že naše tříleté úsilí dospělo do úspěšného konce. Rozšíříme tím nabídku vojenského středoškolského vzdělání o nový region,“ uvedl dnes po podpisu smlouvy státní tajemník Ministerstva obrany Petr Vančura.


Vojenská třída bude sídlit v budově ISŠTE v Sokolově a bude využívat zdejší odborné učebny. Ke stávajícím učitelům, kteří budou vyučovat většinu předmětů, přibydou dva noví vyučující na odbornou vojenskou výuku.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 15. 9. 2020 - 15:08