Domů Aktuality Revitalizace Císařských lázní běží naplno, zatím se provedly práce za 50 milionů korun

Revitalizace Císařských lázní běží naplno, zatím se provedly práce za 50 milionů korun

​ V plném proudu je v současnosti 1. etapa revitalizace Císařských lázní, kterou Karlovarský kraj úspěšně zahájil 14. prosince 2019. Od zahájení stavby zatím stavebníci provedli práce za cca 50 milionů korun. Jde především o zajištění stavby, tryskové injektáže, mikropiloty, provětrávané podlahy, odkrytí anglických dvorků či zpracování podrobných pasportů jednotlivých prvků. 

„Po téměř 20 letech, během kterých naši předchůdci mluvili o tom, jak je třeba chátrající skvost opravit, ale rekonstrukci se nepovedlo ani zahájit, konečně můžeme říct, že všechno pokračuje podle plánu a směřujeme k záchraně památky. Jde o velice náročnou zakázku, proto pečlivě průběžně kontrolujeme, jestli vše probíhá podle smlouvy se zhotovitelem. Zatím byl uzavřen jeden dodatek, kterým se povedlo snížit cenu díla o 100 tisíc korun, každý nový požadavek ze strany firem se velmi detailně kontroluje. Aktuálně řešíme i rozsah a provedení restaurátorských prací a opčních položek. Císařské lázně byly nejnavštěvovanějším kulturním stánkem ve správě Karlovarského kraje i v době, kdy na opravu teprve čekaly a kdy ani nebyly přístupné všechny prostory památky. Moc se těším, až budeme moci našim občanům i návštěvníkům kraje a města představit Císařské lázně kompletně opravené, v celé jejich kráse,“ uvedla exhejtmanka, nyní náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Kompletní opravu včetně rozsáhlých restaurátorských prací provádí společenství firem pod názvem "Společnost Císařské lázně - Geosan Group - Metrostav" za 828, 8 milionu korun s DPH. Jejich nabídka byla nejnižší, a tudíž vyhodnocena jako nejvýhodnější, protože jediným kritériem zadávacího řízení se stala nabídková cena. Do této ceny musel zhotovitel kromě splnění ostatních podmínek promítnout i případný nárůst inflace v době provádění prací.  Stavebníci krátce pozastavili stavbu jen v dubnu letošního roku, kdy v těsném sousedství Císařských lázní nalezli pozůstatky starého měšťanského pivovaru z 18. století. Díky pohotové reakci stavebních firem se mohl uskutečnit archeologický výzkum a část barokního pivovaru opět spatřila světlo světa. Revitalizace ale v současnosti pokračuje dále. „V plánu jsou práce na předním schodišti, bourací práce v servisním traktu a stavebníci budou provádět truhlářské prvky v 1. podzemním podlaží,“ dodal náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Z
ároveň se stavbou se řeší budoucí využití památky. „Ustavili jsme pracovní skupinu, která se na základě požadavku města Karlovy Vary věnuje možnosti rozšířit projekt o výstavbu sálu pro Karlovarský symfonický orchestr, a dále se plánuje zpracování libreta. Počítáme s tím, že Císařské lázně v budoucnu nabídnou domácím i zahraničním návštěvníkům muzejní expozice, kavárnu, čítárnu i badatelnu. Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším, víceúčelovém sále se budou konat koncerty a výstavy, ale i promítání například během filmového festivalu,“ popsala Jana Mračková Vildumetzová. V budově nebude chybět ani infocentrum. Prostory určené k pronájmu, kde jsou teď bývalé koupelny, získá v budoucnosti nájemce, který nabídne zajímavé využití nejlépe pro léčebné účely.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 7. 2020 - 08:38