Domů Aktuality Zástupci Karlovarského kraje jednali s Bavorskem a Saskem o vzniku pracovní skupiny k šíření koronaviru i o propagaci lázeňství

Zástupci Karlovarského kraje jednali s Bavorskem a Saskem o vzniku pracovní skupiny k šíření koronaviru i o propagaci lázeňství

​Bavorsko a Sasko ustaví společně s Karlovarským krajem pracovní skupinu, která si bude aktivně vyměňovat informace ohledně šíření koronaviru v těchto regionech. Požádal o to hejtman Petr Kubis během dnešního jednání zástupců Karlovarského kraje s vládní prezidentkou regionu Horní Franky Heidrun Piwernetz a vládní prezidentkou ze Zemského ředitelství Sasko Reginou Kraushaar. Společně se dohodli i na součinnosti v propagaci našich lázní na německé straně, což by mohlo pomoci lázeňským zařízením závislým na německé klientele. 

„Domluvili jsme se s oběma představitelkami Bavorska a Saska, že z každého regionu vyčleníme do pracovní skupiny jednoho člověka, aby fungoval rychlý přenos zásadních informací o vývoji situace ohledně koronaviru mezi hygieniky či krizovými štáby. Zprovozníme také videokonferenční systém pro případ nutné osobní diskuze. Požádali jsme také o to, aby nám na bavorské i saské straně pomohli s propagací našeho lázeňství, které mimo jiné velmi potřebuje, aby se k nám vrátili tradiční lázeňští hosté z Německa. I my jsme v uplynulých měsících umožnili, aby zejména zdravotníci a pracovníci sociálních služeb mohli pokračovat během pandemie v práci v německém příhraničí, prezentaci našich lázní bychom tedy brali jako vstřícné gesto pro změnu z jejich strany,“ upřesnil hejtman Petr Kubis, který zároveň upozornil německé protějšky na to, že v současnosti sice Karlovarský kraj nepatří k českým regionům, které by se potýkaly s ohnisky koronavirové nákazy, ale stav se rychle může změnit. Je třeba vést v patrnosti, že v regionu žije 65 tisíc seniorů, z toho 2 tisíce z nich v pobytových zařízeních sociálních služeb, a právě starší lidé jsou rizikovou skupinou v případě šíření COVID-19. 

 Dále se hovořilo i o úzké spolupráci na organizaci Bavorsko-českých týdnů přátelství 2023, které se především týkají akcí v Selbu a v Aši. Náměstek hejtmana a starosta Aše Dalibor Blažek zdůraznil, že na tomto projektu se domluvily oba státy v roce 2015. Zatímco němečtí partneři okamžitě začali pracovat na přípravě jednotlivých akcí, u nás projekt doslova zapadl. „Město Aš se snažilo a snaží být aktivní, ale nemáme dostatek finančních prostředků, abychom mohli například realizovat takové infrastrukturní projekty, jako němečtí sousedé. Potřebujeme, aby se zapojil i stát,“ dodal Dalibor Blažek. Hejtman Petr Kubis přislíbil, že napíše dopis premiérovi Andreji Babišovi, který sice nebyl u toho, když vznikala dohoda o organizaci projektu, ale ČR by přesto měla být v této věci důvěryhodným partnerem.

Karlovarský kraj a zejména Sasko také v současnosti řeší útlum těžby hnědého uhlí. Podle zástupců saské strany se to týká především oblastí Lužice a Lipska. „Chceme intenzivně diskutovat o útlumu těžby a o tvorbě nových pracovních míst, protože i zde vidím prostor pro předávání zkušeností,“ dodal hejtman Petr Kubis.

K dalším tématům patřilo stále nedokončené propojení D6 od Chebu směrem na německou dálnici A93, přičemž náměstek hejtmana Martin Hurajčík deklaroval, že na naší straně je vše připraveno k zahájení prací. Kraj s Bavorskem také uspořádají setkání odborníků týkající se zejména veterinární problematiky, ať už jde o riziko afrického moru prasat či o certifikaci přeshraničního transportu štěňat. 
Na dnešní osobní setkání pak naváží zástupci všech tří regionů v Horních Frankách hned na počátku roku 2021.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 7. 2020 - 16:29