Domů Aktuality Putovní výstava Má vlast cestami proměn

Putovní výstava Má vlast cestami proměn

Do Karlovarského kraje i letos zavítala putovní výstava Má vlast cestami proměn. Jedná se expozici, která přináší svědectví o proměnách zanedbaných nebo zchátralých míst, která lidé opět přivedli k životu. Prostřednictvím fotografií a příběhů prezentuje stav před rekonstrukcí a po ní.

Výstava je rozdělena do několika oblastí. Karlovarský kraj se se svými proměnami prezentuje v oblasti památkových objektů, kam je zařazena rekonstrukce hradu Hauenštejn a také márnice ve Žlutících. Dva zástupce má město Velká Hleďsebe, která představuje kulturní dům Marion v kategorii občanská vybavenost a Oázu klidu v kategorii zahrada, park. V kategorii technických památek prezentuje Karlovarský kraj obnova dřevouhelné vysoké pece v Šindlelové.

Hlavní těžiště výstavy spočívá v putování, které začíná vernisáží na pražském Vyšehradě. U příležitosti zahájení si partnerské kraje předávají symbolické kamenné Srdce vlasti. Letos ho předával náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík hlavnímu partnerskému kraji 12. ročníku, kterým se stal Středočeský kraj. Srdce vlasti a jednotlivá Srdce krajů tradičně předával kardiochirurg Jan Pirk.

V současné době je možné výstavu Má vlast cestami proměn zhlédnout v Kyselce, kde se představuje kolekce projektů z Jihomoravského a Zlínského kraje a také ze Slovenska. Od 20. srpna se na stejném místě představí projekty Jihočeského, Karlovarského a Plzeňského kraje.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 26. 6. 2020 - 13:58