Domů Aktuality Vláda jednala v kraji o řešení pro Sokolovskou uhelnou

Vláda jednala v kraji o řešení pro Sokolovskou uhelnou

​Řešení pro Sokolovskou uhelnou, dotace pro obce i urychlení silničních staveb a oprav silnic a dálnic – taková byla hlavní témata, o kterých přijel do Karlovarského kraje jednat premiér Andrej Babiš a další členové vlády. Na návštěvě v regionu je provázel hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis a další zástupci vedení kraje.

Během setkání s představiteli společnosti Sokolovská uhelná došlo k vytvoření společné krizové skupiny, která se v příštích dnech bude zabývat možnostmi pomoci státu při transformaci společnosti. Firma se chystá během července zastavit provoz plynárenské části provozu ve Vřesové a propustit okolo 800 lidí. „Je to složitý problém. Od Sokolovské uhelné máme analýzy a čísla, která nyní vyhodnotíme. Zasednou i pracovní skupiny. Času je opravdu málo. Variant moc není a vláda musí prověřit, jestli a jak může pomoct, i v Bruselu,“ uvedl premiér.
Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka jde na Sokolovsku o hlubší problém, který má dvě části. “Jednak transformaci Sokolovské uhelné a dále zásobování teplem jako součást moderního teplárenství. Musí se to řešit rychle, proto dnes vznikla krizová skupina, která se sejde už příští týden," řekl Karel Havlíček a dodal: "Na stůl se dají všechna čísla. Mimo jiné to, jak dlouho bude transformace trvat, kolik bude třeba pracovníků i co se dá dělat s emisními povolenkami, jejichž cena drtí řadu firem v celé Evropě.” Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová rovněž připomněla, že se nezaměstnanost v Karlovarském kraji v květnu dostala na 4,9 procenta, na Sokolovsku ale byla ještě vyšší, 5,6 procenta.

Členové vlády se také setkali v Sokolově se starosty měst a obcí Sokolovska. Hejtman Petr Kubis při této příležitosti ocenil přístup vlády nejen ohledně Sokolovské uhelné, ale také v nedávné době koronavirové krize. „Musím poděkovat panu premiérovi a celé vládě, protože když na nás koronavirus udeřil a měli jsme problémy se šířením nákazy v chebské nemocnici, v nemocnici v Mariánských Lázních, tak jsme se operativně domlouvali po telefonu a pomoc přišla v řádu hodin,“ vysvětlil. Starostové se už před časem obrátili na vedení státu, aby vyjádřili svůj nesouhlas s propadem daňových příjmů kvůli kompenzačním bonusům, z nichž jdou peníze OSVČ a malým společnostem, a na kterých se podílejí kromě státu kraje a obce. Premiér je ujistil, že s nimi dále bude vláda debatovat a chce jim vyjít vstříc například i tím, že projekty, jež má ve svém zásobníku ministerstvo pro místní rozvoj, a u nichž se nepočítalo s financováním, nakonec požadované dotace dostanou.

Poslední zastávka pracovní návštěvy premiéra byl nový obchvat silnice I/21 v úseku Trstěnice – Drmoul na Chebsku, kde se ve čtvrtek 4. června konečně otevřel.Po dlouhých desítkách let tak zmizela nejen takzvaná „křižovatka smrti“, kde docházelo k častým dopravním nehodám, ale oddychli si zejména obyvatelé obce Drmoul, kudy za den projelo až 12 tisíc vozidel. Premiér Andrej Babiš při oficiálním zprovoznění obchvatu uvedl, že podle něj je největším problémem Karlovarského kraje nedokončená dálnice D6, kde se nyní pracuje na třech nových úsecích.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 5. 6. 2020 - 07:38