Domů Aktuality Kraj finančně podpoří aktivity Západočeské univerzity Plzeň v Chebu

Kraj finančně podpoří aktivity Západočeské univerzity Plzeň v Chebu

​Již v loňském roce proběhla celá řada jednání se zástupci Západočeské univerzity Plzeň, která měla za cíl podpořit aktivity univerzity především v Chebu, kde sídlí její Fakulta ekonomická. Ta má sice kapacitu 600 studentů, ale v současnosti ji využívá asi jen stovka studentů. Skvělou zprávou je, že od září zde začne fungovat i Fakulta pedagogická. Kraj obě fakulty podpoří částkou až do výše 3,5 milionu korun.

 „Jsme krajem s velkým nedostatkem kvalifikovaných učitelů a právě proto velmi vítáme rozhodnutí Západočeské univerzity Plzeň, že v nadcházejícím akademickém roce, tedy od září 2020, vznikne v Chebu pobočka Fakulty pedagogické se studijním programem učitelství pro 1. stupeň základní školy," sdělila náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání schválila finanční pomoc Fakultě ekonomické ve výši do 2,5 milionu korun a Fakultě pedagogické pak odsouhlasila podporu do 1 milionu korun. „Budeme však i nadále apelovat na stát, především na Ministerstvo školství ČR, aby učinilo takové kroky, které povedou ke vzniku plnohodnotné veřejné vysoké školy v našem kraji. Již v příštím týdnu navštíví náš region premiér Andrej Babiš. Chceme mu ukázat nevyužitou, přitom velmi krásnou budovu Fakulty ekonomické v Chebu a budeme ho žádat o pomoc, aby převis zájemců o studium ZČU v Plzni mohl být zařazen ke studiu právě do Chebu, kde by navíc mohly ještě sídlit pobočky Fakult zdravotnických studií či strojní,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová. 
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 5. 2020 - 09:37