Domů Aktuality Státní památky zahájily návštěvnickou sezonu

Státní památky zahájily návštěvnickou sezonu

​Památky ve správě Národního památkového ústavu v Karlovarském kraji, mezi které patří hrad a zámek Bečov nad Teplou, zámek Kynžvart a zámek Valeč, zahájily v pondělí s téměř dvouměsíčním zpožděním hlavní sezonu. Do odvolání však musí jejich návštěvníci dodržovat přísná hygienická opatření proti šíření koronaviru. Doporučuje se také zakoupit si vstupenku na prohlídkové okruhy online.

V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru budou muset návštěvníci dodržovat zpřísněné pokyny nad rámec návštěvnického řádu. Lidé musí mít zakryté dýchací cesty, jsou povinni dodržovat dvoumetrové odstupy a provést dezinfekci rukou při vstupu do pokladen či sociálních zařízení. Počet osob ve skupinách v rámci prohlídkových okruhů bude z důvodu dodržení rozestupů omezen. Národní památkový ústav zahajuje v této souvislosti prodej online vstupenek. Návštěvníci by měli této možnosti využít, protože jen tak budou mít jistý vstup na předem zvolený čas. I nadále ovšem platí možnost prodeje vstupenek na pokladnách bezhotovostní platbou nebo v hotovosti.

A na jaké akce se mohou milovníci památek v nejbližší době těšit? Jak zámek Kynžvart, tak zámek Valeč otevřou návštěvníkům své zahrady a parky v rámci Víkendu otevřených zahrad a nabídnou mimořádné tematické prohlídky s průvodcem. Akce je naplánována na 6. a 7. června. Zámek Kynžvart pak v rámci projektu s názvem Valdštejnové – lvi ve službách císařů uspořádá 22. srpna kostýmované prohlídky a vrcholem sezony bude již tradiční Hradozámecká noc, která připadá na 29. srpna. Osmadvacet originálních soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna bude na začátku léta k vidění v bývalé kovárně zámku Valeč. Od června do října zde bude pokračovat také cyklus odborných přednášek a exkurzí pod názvem Valeč – brána Doupova. V Bečově nad Teplou je dokončována obnova Pluhovských domů, na konci roku se návštěvníkům otevře nová interaktivní expozice relikviáře svatého Maura zahrnující i multifunkční sál, edukační učebny, prostory pro workshopy, novou pokladnu s rozšířeným zázemím pro prodej suvenýrů, šatnou, sociálním zázemím pro návštěvníky a chystá se i kavárna ve francouzském stylu odkazující na poslední frankofonní šlechtické majitele. Podrobný program akcí najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 5. 2020 - 12:43