Domů Aktuality ​Krizový štáb Karlovarského kraje jednal o situaci ohledně COVID-19 v regionu

​Krizový štáb Karlovarského kraje jednal o situaci ohledně COVID-19 v regionu

​Ačkoliv se v jiných krajích ČR situace týkající se šíření nákazy koronavirem zlepšuje, v Karlovarském kraji jsou statistiky počtu nemocných varovné. Proto se dnes sešel Krizový štáb Karlovarského kraje, který řešil dozásobení některými typy ochranných prostředků, posílení pracoviště Krajské hygienické stanice i zahájení testů pro samoplátce v regionu.

Počet nakažených koronavirem se zvýšil aktuálně především v Nemocnici Mariánské Lázně, kde jsou lůžka následné péče. „Jsme domluveni se zástupci mariánskolázeňské nemocnice, že je v pondělí dozásobíme, dostanou celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat. Dalším krokem bude také to, že oslovíme Ústřední krizový štáb ČR, aby na pomoc do Nemocnice Mariánské Lázně vyslal vojáky,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis.

Ten také oslovil vedení nemocnic v regionu, aby stanovila požadavek na nákup plicních ventilátorů. „Nemocnice v Karlových Varech a v Chebu mají v současnosti objednané další ventilátory a zatím jiné nepotřebujeme,“ potvrdila předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Jitka Samáková. Stejně chystá nákup dalších ventilátorů i Nemocnice Sokolov. Náměstek hejtmana Martin Hurajčík apeloval na pořízení ventilátorů pro Nemocnici Mariánské Lázně, které by mohl zajistit kraj.

V souvislosti se zavedením systému Chytré karantény pomáhá epidemiologům v našem kraji 8 mediků z Univerzity obrany. Přesto opět Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje upozornila na nedostatek epidemiologů. „Navrhuji, abychom oslovili ministerstvo zdravotnictví, ať co nejdříve posílí krajskou hygienu o epidemiologa. Situace v našem kraji je skutečně jiná než ve zbytku republiky, tak ať stát koná,“ zdůraznil krajský radní Jan Bureš.

Kraj také připravuje možnost testování na nákazu koronavirem pro samoplátce, což by mohlo usnadnit situaci pendlerům, kteří se nyní podle nařízení vlády budou muset od 27. dubna prokazovat na hraničních přechodech negativními testy. „Budeme garantovat od úterý 28. dubna v Karlových Varech kromě už probíhajících odběrů indikovaných praktickým lékařem a hygienikem místa pro samoplátce v odběrovém stanu v areálu Nemocnice Karlovy Vary. Zavedeme objednávkový systém pro zájemce, kteří se po objednání budou moci dostavit k provedení odběru. Přesný postup zveřejníme na stránkách kraje i nemocnice,“ uvedla primářka urgentního příjmu - Emergency karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

Krajský policejní ředitel Petr Macháček informoval o změnách na hraničních přechodech v souvislosti se změnami, které stát uvádí v platnost od půlnoci 27. dubna 2020. Hraniční přechody Pomezí a Vojtanov budou k dispozici nově 24 hodin 7 dní v týdnu, měly by se tak přestat tvořit kolony a zvýší se plynulost dopravy. Hraniční přechod Boží Dar zůstane v provozu od 5 hodin do 23 hodin denně.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 4. 2020 - 12:24