Domů Aktuality Vedení kraje videokonferenčně diskutovalo s představiteli obcí s rozšířenou působností

Vedení kraje videokonferenčně diskutovalo s představiteli obcí s rozšířenou působností

​Vedení Karlovarského kraje společně s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou, starostkou Sokolova Renatou Oulehlovou, starostou Ostrova Janem Burešem, starostou Chebu Antonínem Jalovcem, starostou Mariánských Lázní Martinem Kalinou, se starostou Aše Daliborem Blažkem a starostou Kraslic Romanem Kotilínkem jednalo o tématech spojených s šířením nákazy koronavirem v regionu. Diskutovalo se mimo jiné o opatřeních v sociálních službách, prostorech pro lidi bez domova, kteří by mohli mít onemocnění COVID-19, a o distribuci ochranných prostředků. 

Kraj v polovině března zřídil telefonickou linku pro starosty, kterou dosud využilo asi 70 zástupců obcí. Stejně tak mají vyhrazenou speciální e-mailovou adresu. Podle hejtmana Petra Kubise je ale nutné řadu věcí probrat napřímo. „Chceme, abyste měli informaci o tom, že aktuálně řešíme pobytová zařízení sociálních služeb. Sice zatím nemáme žádné podezření na nákazu u klientů a zaměstnanců, ale musíme být připraveni. V každém domově pro seniory a dalším zařízení by měl být vyhrazený karanténní prostor, další karanténní lůžka pro klienty s podezřením na nákazu vyčlení REHOS Nejdek. Ta budou určena i pro pacienty léčeben dlouhodobě nemocných z území kraje. Navíc bude jedna odběrová sanita v regionu vyjíždět právě tam, kde bude klient či sociální pracovník s klinickými příznaky indikovaný k testování. Jedině testování a izolace lidí s pravděpodobnou nákazou může pomoci situaci zvládnout,“ vysvětlil hejtman.

Krajský radní Jan Bureš zase představitele obcí s rozšířenou působností (ORP) informoval o tom, že všichni praktičtí lékaři už byli seznámeni se správným postupem pro nařízení karantény a indikaci k testování. Kraj se je také průběžně snaží zásobovat ochrannými prostředky.

Řešila se i problematika bezdomovců, vykázaných lidí či repatriovaných osob bez možnosti ubytování v ČR. „Vytipováváme v rámci ORP místa, kam by bylo možné tyto občany ubytovat. Jde o prostory, které musí splňovat hygienické normy, mít svůj provozní řád. Ministerstvo vnitra sice říká, aby hejtmani nařídili obcím s rozšířenou působností tuto věc zajistit, ale chci se s vámi spíše domluvit, jaké máte možnosti,“ uvedl hejtman. Starostové se shodli na tom, že v každé ORP by takové místo bylo k dispozici. Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová například upřesnila, že karlovarská Armáda spásy nabízí 4 karanténní lůžka, další ubytovací jednotky by se daly využít v ubytovně Drahomíra. 

Hovořilo se rovněž o zásobování ochrannými prostředky ze strany státu i o redukci spojů na železnici od 1. dubna 2020. Jak uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík, zachovány ale zůstanou ty vlaky, kterými lidé jezdí do práce, na nutné nákupy nebo k lékaři. Kraj také hledá řešení organizace zasedání krajského zastupitelstva, současný stav ale komplikuje i zasedání městských a obecních zastupitelstev. Dubnový termín společného jednání krajských zastupitelů se podle situace přesune pravděpodobně na květen.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 1. 4. 2020 - 10:58