Domů Aktuality Linkové autobusy v kraji přecházejí na prázdninový provoz

Linkové autobusy v kraji přecházejí na prázdninový provoz

​Dalš​í opatření, které má bránit šíření koronavirové nákazy, realizuje ve veřejné linkové dopravě Karlovarský kraj. Jedná se o dočasné zavedení tzv. prázninového provozu. Opatření na území republiky vstupuje v platnost ve čtvrtek 26. března 2020 a navazuje na vládní zákaz účasti žáků a studentů ve vzdělávání. Kraj zároveň doporučil městům a obcím směrovat stejný pokyn k dopravcům, se kterými mají uzavřenou smlouvu.

„Zavedení prázdninového provozu ve veřejné linkové dopravě znamená, že spoje, které jezdí pouze ve dnech školního vyučování, nebudou dočasně v provozu, naopak spoje, které jezdí pouze o prázdninách, začnou jezdit,“ vysvětlil náměstek hejtmana Martin Hurajčík. Technicky toho lze dosáhnout schválením výlukových jízdních řádů, kterými se u „školních“ spojů rozšíří platnost omezení provozu o časový úsek (nejede: 26. 3.2020 – 30. 4.2020), u „ prázdninových“ spojů se období provozu rozšíří o časový úsek (jede: 26. 3.2020 – 30. 4. 2020).

„Platnost výlukových jízdních řádů pak můžeme ukončit ve chvíli, kdy se situace ohledně šíření koronaviru změní natolik, že se žáci škol budou moci vrátit do vyučování. V takové chvíli okamžitě začínají platit běžné jízdní řády,“ dodal Martin Hurajčík s tím, že kraj ale zároveň dbá na to, aby se lidé po celém regionu bez problémů dopravili do práce a zpět. Dopravci na opatření upozorní cestující vyvěšením informačního letáku přímo v autobusu.

 „Dočasné zavedení prázdninového provozu jako krizového opatření také sníží finanční náročnost systému provozu veřejných autobusových linek, a to s ohledem na omezení případných ztrát dopravců,“ uzavřel Martin Hurajčík. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 3. 2020 - 12:53