Domů Aktuality Bezpečnostní rada Karlovarského kraje zasedne v souvislosti se šířením koronaviru v pondělí 2. března 2020

Bezpečnostní rada Karlovarského kraje zasedne v souvislosti se šířením koronaviru v pondělí 2. března 2020

​Vzhledem k rostoucímu počtu nakažených lidí koronavirem v okolních evropských státech svolá hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis jednání Bezpečnostní rady Karlovarského kraje. Zasedání se uskuteční v pondělí 2. března. Hejtman to potvrdil po dohodě s ředitelem Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Václavem Klemákem. Kromě toho kraj také nechá vyrobit další respirátory pro krajské nemocnice a policii.

„Bezpečnostní rada kraje zasedne v pondělí v 15 hodin a bude mít za úkol znovu prověřit připravenost všech složek na případné zavlečení nákazy do našeho kraje. Uvědomujeme si, že řada našich občanů v době jarních prázdnin pobývá na horách v Itálii a v Rakousku, ale cestují i do jiných zemí, proto nesmíme nic ponechat náhodě. Není důvod propadat panice, ale v případě, že jste v posledních dvou týdnech cestovali do zemí, kde se koronavirus šíří, a pociťujete příznaky nemoci, neprodleně telefonicky kontaktujte infekční oddělení Nemocnice Karlovy Vary. Další postup včetně karanténních opatření už je jasně stanoven a zapojí se do něj kromě lékařů také záchranáři, hygienici a další složky,“ uvedl hejtman Petr Kubis s tím, že zítra bude jednat rovněž Ústřední epidemiologická komise ČR, pokud stanoví opatření pro regiony, kraj je neprodleně uskuteční.

Na vedení kraje se také obrátili zástupci Karlovarské krajské nemocnice s požadavkem na zajištění výroby 1500 kusů respirátorů, dalších 200 chce nechat vyrobit do zásoby Karlovarský kraj. Zájem projevili i městské policie z jednotlivých částí kraje. „V současnosti provádíme poptávku u výrobců a budeme objednávat respirátory, aby zdravotníci a policisté měli respirátorů dostatek,“ dodal hejtman. V uplynulých týdnech vedení kraje prověřilo součinnost zástupců letiště, zdravotnických záchranářů a hygieniků v případě, že by některý z nakažených cestujících jevil známky nákazy. Uskutečnilo se taktéž setkání členů krajské epidemiologické komise, kde si společně s nemocničními i praktickými lékaři ověřili postupy při záchytu nákazy.

Veškeré informace o koronaviru a nemoci COVID-19 najdou lidé na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: http://www.mzcr.cz/dokumenty/koronavirus-2019-ncov-informace-pro-obcany_18432_4122_1.html.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 2. 2020 - 14:12