Domů Aktuality Kraj se ohrazuje proti nepravdivým informacím ohledně Střední školy živnostenské Sokolov

Kraj se ohrazuje proti nepravdivým informacím ohledně Střední školy živnostenské Sokolov

​Mezi veřejností se šíří mylné zprávy ohledně budoucnosti Střední školy živnostenské Sokolov. Rodiče a žáci mají obavy z toho, že dojde k jejímu sloučení s Integrovanou střední školou technickou a ekonomickou Sokolov či k jejímu úplnému zrušení. Jak uvedl radní pro oblast školství a mládeže Jaroslav Bradáč, Karlovarský kraj se jako zřizovatel školy k žádnému takovému kroku nechystá.

„Sokolovská živnostenská škola je jednou z největších středních škol v regionu a může se pochlubit skvělým renomé. Kromě toho, že se její žáci pravidelně prezentují na mnoha akcích pořádaných v kraji, dosahují i mimořádných výsledků v regionálních a celorepublikových soutěžích v odborných dovednostech. Velice mne proto mrzí, že se v době, kdy se podávají přihlášky na střední školy, šíří mezi veřejností poplašné zprávy ohledně jejího možného slučovaní či dokonce rušení. Rád bych proto ubezpečil případné zájemce o studium, jejich rodiče i současné žáky, že nic takového do budoucna nehrozí a škola bude i nadále fungovat jako doteď,“ uvedl radní pro oblast školství a mládeže Jaroslav Bradáč.

Jedinou změnou, která žáky i jejich učitele čeká, je dočasné přemístění výuky z budovy v Komenského ulici do pavilonu E 1. ZŠ Sokolov. K němu by mělo dojít na začátku srpna letošního roku na základě rozhodnutí Rady Karlovarského kraje. „Důvodem přesunu je nutnost uvolnit prostory pro pobočku policejní školy, která nyní sídlí v Integrované střední škole technické a ekonomické Sokolov a která potřebuje vlastní samostatný objekt. Pavilon, do něhož se naše výuka přesune, se nachází na strategicky výhodném místě v centru města. Je dvoupodlažní, se samostatným vstupem, a v současné době prochází rekonstrukcí tak, aby plně vyhovoval našim potřebám. Do budoucna se uvažuje rovněž o výstavbě zcela nového školského objektu v Žákovské ulici, jenž by měl být propojen s tím stávajícím. Vznikne tak multifunkční školské zařízení, kam bude soustředěna teoretická výuka a odborný výcvik,“ upřesnila ředitelka Střední školy živnostenské Sokolov Ilona Medunová.

Střední školu živnostenskou Sokolov aktuálně navštěvuje 632 žaků. Škola vzdělává žáky ve dvouletých učebních oborech s výučním listem (Práce ve stravování, Pekařské práce), ve tříletých učebních oborech s výučním listem (Aranžér, Kuchař – číšník, Kuchař, Číšník – servírka, Cukrář, Cukrářské práce, Pekař, Dřevařská výroba, Kadeřník, Truhlář), ve čtyřletých maturitních oborech (Informační služby, Kosmetické služby) a v dvouletém nástavbovém studiu (Podnikání, Vlasová kosmetika). Pokud žáci splní stanovená kritéria, mohou během studia získat stipendia. Ta vyplácí nejenom škola, ale také Karlovarský kraj.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 13. 2. 2020 - 08:41