Domů Aktuality Zdravotnická zařízení v kraji jsou připravena na možné šíření nákazy koronavirem

Zdravotnická zařízení v kraji jsou připravena na možné šíření nákazy koronavirem

​Zdravotnická zařízení v kraji, hygienici a záchranáři sledují situaci ohledně šíření nákazy koronavirem v Číně a dalších zemích. Mají rovněž stanovený společný postup pro případný výskyt nemoci v našem regionu. Po jednání se zástupci Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje, Karlovarské krajské nemocnice, nemocnic v Sokolově a v Ostrově, s představiteli Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje a s dalšími organizacemi to potvrdil krajský radní Jan Bureš.

„I přesto, že v Karlovarském kraji není žádný případ nákazy, situaci velmi pečlivě monitorujeme. Ministerstvo zdravotnictví vydalo algoritmus, přesný postup jednotlivých kroků při zachycení nákazy koronavirem, takže všechna zdravotnická zařízení vědí, co mají dělat. Rád bych zdůraznil, že ať jde o cestující, kteří by přiletěli do našeho kraje, hosty v lázních, turisty i naše obyvatele, vždy je prvořadé, jestli v posledních 14 dnech pobývali v místech ohniska nákazy, tedy přímo v Číně, nebo případně byli v úzkém kontaktu s nakaženými. V našem kraji zajistí péči o takto nemocné infekční oddělení karlovarské nemocnice ve spolupráci se záchranáři a hygieniky. Vývoj nákazy budeme samozřejmě sledovat i nadále a budeme zavádět veškerá opatření stanovená státem tak, abychom co nejúčinněji ochránili naše občany,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš. Všichni zájemci, kteří by chtěli získat údaje o prevenci a šíření koronaviru, mohou využít informační linku Státního zdravotního úst​avu: 724 810 106, která je v provozu denně od 9.00 do 21.00 hodin.

Podle ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Martiny Prokopové dostávají hygienici informace od Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) denně. „Potřebné informace předáváme zdravotnickým zařízením, obracejí se na nás i zástupci hotelů, kteří chtějí vědět, zda mohou ubytovat čínské turisty. Zdůrazňuji, že nejdůležitější je takzvaná cestovní anamnéza, tedy skutečně to, zda se konkrétní člověk pohyboval v uplynulých 14 dnech přímo v místě nákazy, tedy v čínském Wu-chanu a okolí, nebo pobýval s nakaženými. Pokud bychom dostali oznámení o tom, že takový člověk přicestoval do regionu, stanovíme karanténní opatření a v případě, že onemocní, vyšetří jej na infekčním oddělení a výsledek je obvykle znám do 6 hodin. Epidemiologické šetření provádíme standardně a není tomu jinak ani v případě této nákazy. Úzce spolupracujeme se zdravotnickými zařízeními i s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému a pravidelně se připravujeme na mimořádné události,“ uvedla.

Nic neponechává náhodě ani karlovarské letiště, které připravuje pro cestující letáky s informacemi o šíření nákazy koronavirem v několika jazykových mutacích. Příslušníci cizinecké policie na letišti je budou mít k dispozici pro cestující. „Domluvili jsme se také s vedením letiště na tom, že bude spolupracovat se Zdravotnickou záchrannou službou, a kdyby někdo z cestujících jevil známky nákazy a pobýval předtím v Číně, přímo na letiště by jej přijel vyšetřit lékař záchranky,“ upřesnil Jan Bureš.  V současnosti na karlovarské letiště létá pětkrát týdně linka z Moskvy.

Dosud bylo v ČR vyšetřeno v souvislosti s podezřením na nákazu koronavirem 33 osob, u žádné z nich se nákaza nepotvrdila. Ve světě se však nemoc šíří rychle, proto Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze a ČR zavádí další opatření. Veškeré informace jsou aktualizovány na webu MZ ČR​.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 1. 2020 - 13:36