Domů Aktuality ​Kraj se rozhodl zachovat obor zaměřený na veřejnosprávní činnost v SPŠ Ostrov

​Kraj se rozhodl zachovat obor zaměřený na veřejnosprávní činnost v SPŠ Ostrov

​Karlovarský kraj oproti původnímu rozhodnutí odsouhlasil zachování oboru Veřejnosprávní činnost na Střední průmyslové škole v Ostrově. Do oboru škola přijme pro školní rok 2020/2021 celkem 30 žáků. Vedení kraje k tomu vedly nové informace o dosavadních výsledcích studentů tohoto oboru i obavy o další uplatnění učitelů. Na tiskové konferenci to potvrdil hejtman Petr Kubis.

Rada kraje původně svým usnesením na základě podkladů odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu schválila záměr nepřijímat do oboru Veřejnosprávní činnost nově žádné žáky ani v SPŠ Ostrov, ani v ISŠTE Sokolov. „Podklady hovořily o špatných výsledcích studentů, o nízké kvalitě jejich vzdělávání i o tom, že obor je v nabídce jiných středních škol v našem regionu. Pak se ale začaly objevovat informace, že tyto údaje nejsou přesné, tak jsem si hned pozval pana ředitele SPŠ Ostrov, porovnal jsem výsledky přijímacího řízení současných žáků oboru na této škole. Zjistil jsem, že jsou úspěšnější, než na některých obdobných oborech jiných škol. Navíc jsem se dozvěděl, že v září by přišli v důsledku zavření oboru o práci 2 učitelé, v průběhu následujících 4 let by to bylo 8 pedagogů. Ředitel školy byl o záměru neotevřít obor informován odborem školství dopisem v listopadu loňského roku, tento krok se sice objevil i v krajských koncepčních materiálech, ale to nepovažujeme za dostatečně projednanou záležitost. Jde přece i o budoucí žáky školy, kteří třeba uvažovali do poslední chvíle, že by obor chtěli studovat, o rodiče dětí. Proto jsme se rozhodli, že Veřejnosprávní činnost v Ostrově zachováme,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis. Ředitel SPŠ Pavel Žemlička navíc doplnil, že obor napomáhá dobrému sociálnímu klimatu ve škole a za poslední roky se výrazně zlepšila úroveň žáků.

V případě ISŠTE Sokolov však rozhodnutí Rady kraje o neotevření oboru platí, protože téměř totožnou možnost studia nabízí například úspěšně fungující policejní škola. „Vnímáme, že pan ředitel ISŠTE Sokolov velmi pomohl kraji s otevřením policejní školy, s přípravou podmínek pro chystanou pobočku vojenské střední školy a vychází nám vstříc i v dalších oblastech, ale na druhou stranu se policejní škola skutečně zaměřuje na veřejnosprávní činnosti, její studenti mají 98 procent úspěšnosti u maturit,“ zdůraznil hejtman s tím, že v Sokolově se také plánuje přesun středních škol tak, aby měly všechny potřebné zázemí pro studenty i pedagogy.

Veškeré informace o přijímacím řízení na SPŠ Ostrov i ISŠTE Sokolov najdou zájemci na stránkách škol:

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 1. 2020 - 13:17