Domů Aktuality Přípravy zimní olympiády dětí a mládeže v našem kraji finišují

Přípravy zimní olympiády dětí a mládeže v našem kraji finišují

​Karlovarsk​ý kraj se intenzivně připravuje na Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže. Regionu bude hostit 1890 sportovců, trenérů a dalších členů krajských výprav. Náš kraj přitom bude reprezentovat 101 sportovců. Olympiáda začne slavnostní ceremoniálem v karlovarské KV Areně v neděli 19. ledna 2020 od 15 hodin. Společně s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem to potvrdila médiím hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

„Přípravami na olympiádu žijeme prakticky celý předolympijský rok. V současnosti jsou připravena a zasmluvněna jednotlivá sportoviště včetně zimních stadionů, dokončují se plánované investice. Příkladem toho je například zázemí pro rozhodčí, nová garáž pro rolbu a mazací boxy pro běžecké lyžování na Jahodové louce u Božího Daru. Organizační tým dolaďuje potřebné detaily od startovních čísel, až po přehledný informační systém. Zajištěno je ubytování, stravování a další zázemí pro sportovce a členy výprav. V akci je promo team s maskotem – veverkou Čiperkou – který upozorňuje na konání olympiády na každé větší sportovní akci v kraji. Ve školách pořádáme besedy s ambasadory, tedy slavnými sportovci. Olympijský dům v Thermalu nabídne program pro veřejnost, chystáme také dva velké medailové ceremoniály. Na všechny sportovce, fanoušky a další návštěvníky olympiády se moc těšíme a doufáme, že se jim v našem kraji bude líbit a odvezou si odtud kromě medailí i skvělé zážitky,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová s tím, že nyní probíhá nábor dobrovolníků, kteří by byli ochotni se zabezpečením akce pomoci.

„Potěšilo mě, že v největším zájmu celé akce je sportovec. Karlovarský kraj dělá vše pro to, aby se zde všichni účastníci cítili dobře. Netradičně bude odměněno dokonce šest nejlepších sportovců oproti klasickým třem, aby si co nejvíce z nich odvezlo kromě zážitků i drobné ocenění. Pro ty nejlepší jsou připravené krásné originální medaile, které se nedají zaměnit s žádnou jinou,“ zhodnotil přípravy Karlovarského kraje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.


Karlovarský kraj oslovil významné sportovní osobnosti našeho regionu i z celé ČR, aby se stali ambasadory olympiády, kteří se budou v průběhu akce zapojovat do besed či setkání se sportovci i fanoušky. „Mám obrovskou radost z toho, že mezi ambasadory je naše tenisová hvězda Markéta Vondroušová ze Sokolova, která je určitě velkým vzorem pro mladé sportovní talenty. Spolupracují s námi ale i další slavná sportovní jména. A ráda bych odtajnila, že vlajkonošem výpravy Karlovarského kraje se stane šestinásobný mistr ČR v běžeckých lyžařských disciplínách Milan Šperl, který se účastnil olympiád v SaltLake City, Turíně i Vancouveru,“ dodala hejtmanka. Pro případ potřeby zdravotní péče či rychlého zásahu budou v olympijských areálech k dispozici zdravotničtí záchranáři a členové Horské služby ČR, o bezpečnost všech se postarají městští policisté i Policie ČR.

Novinky a zajímavosti k blížící se olympiádě dětí a mládeže hledejte na stránkách olympiády a na sociálních sítích.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 3. 12. 2019 - 07:42