Domů Aktuality Na modernizaci základních škol v regionu půjdou další peníze

Na modernizaci základních škol v regionu půjdou další peníze

​V Integrovaném regionálním operačním programu došlo k navýšení prostředků ve 47. výzvě "Infrastruktura základních škol (SVL)". Výzva je zaměřena na podporu modernizace základních škol, konkrétně odborných učeben, a na zajištění jejich bezbariérovosti. Alokace bude navýšena o 1, 8 miliardy korun a díky tomu bude možné uspokojit 212 náhradních projektů, jež byly podány již na přelomu let 2016 a 2017. Mezi nimi nechybí ani ty z Karlovarského kraje.

„Je to skvělá zpráva pro základní školy z našeho regionu, které o dotace z této výzvy již v minulosti usilovaly, ale bohužel na ně z důvodů nedostatku finančních prostředků nedosáhly. Celkově si žadatelé zažádali o 42 milionů korun. Věřím, že dodatečně alokované prostředky pomohou zvýšit kvalitu vzdělávání na základních školách a že se podaří zajistit jejich bezbariérovost tak, aby se v nich bez problémů mohly pohybovat děti s tělesným hendikepem,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

K úspěšným žadatelům patří například město Ostrov, jež předložilo tři žádosti o dotaci v celkové hodnotě 32 milionů korun. Peníze využije na rekonstrukci a vybavení učeben technických a řemeslných oborů, učeben fyziky, chemie a zajištění bezbariérovosti základních škol Masarykova, Májová a Myslbekova. Mezi úspěšné žadatele patří také základní školy v Perninku, Královském Poříčí, Lubech a Lomnici, které budou dotaci čerpat na rekonstrukci odborných učeben a zajištění bezbariérovosti objektů.

Další příležitost k podání žádosti o dotaci na infrastrukturu základních škol budou mít žadatelé z Karlovarského kraje spolu s žadateli z Ústeckého a Moravskoslezského kraje v rámci programu RE:START. Již na počátku prosince 2019 bude vyhlášena 92. výzva „Infrastruktura základních škol pro uhelné regiony“ s celkovou výší alokace 265 milionů korun. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 11. 2019 - 12:22