Domů Aktuality Podnikatelské prostředí je v Mariánských Lázních bezkonkurenční

Podnikatelské prostředí je v Mariánských Lázních bezkonkurenční

​Mariánské Lázně podnikatelům skutečně přejí. Vyplynulo to z výzkumu „Město pro byznys desetiletí“, který v kraji hodnotil kvalitu podnikatelského prostředí a přístup veřejné správy za uplynulou dekádu. Třináctitisícové lázeňské město v něm suverénně obsadilo první příčku, na druhém místě se umístil Cheb a třetí skončil Ostrov.
​​
V uplynulém desetiletí se Mariánské Lázně dostaly třikrát na nejvyšší pozici, třikrát byly stříbrné a dvakrát bronzové. Městu se daří rovněž v celorepublikovém měřítku, před devíti lety obsadilo ve srovnávacím výzkumu skvělé páté místo. Výborných výsledků dosahují Mariánské Lázně především v počtu firem a v podílu podnikatelů. Radnice se zároveň může pochlubit nízkou dluhovou službou a vysokým podílem výdajů věnovaných na veřejnou dopravu.

„V současnosti chceme klást důraz zejména na otevření možností pro začínající podnikatele a poskytnout jim ze strany města maximální možnou součinnost. Naším cílem je umožnit mladým nadaným lidem rozjet svůj byznys v našem městě při co nejnižších nákladech. Jsme si vědomi, že není v našich silách konkurovat velkým městům stavbou mohutných podnikatelských inkubátorů, ale také u nás zakládáme coworkingové pracoviště v budově naší knihovny. Do budoucna navíc počítáme s podobnými prostory v nově zrekonstruované radnici,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina.

Cílem srovnávacího výzkumu, který se věnuje podnikatelskému prostředí a přístupu veřejné správy, je vytvořit diskusní platformu na téma možností podpory malého a středního podnikání ze strany samospráv. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i veřejnost jsou díky výzkumu k dispozici výsledky, které zahrnují všechny důležité informace a statistická data ze sledované oblasti. Do výzkumu je automaticky zapojeno 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí Hlavního města Praha. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 14. 11. 2019 - 09:39