Domů Aktuality Aplikace ukáže sjízdnost krajských silnic

Aplikace ukáže sjízdnost krajských silnic

​Údržba silnic Karlovarského kraje spustila na svých webových stránkách novou užitečnou aplikaci, která  řidičům usnadní cestování po regionu v zimním období. Díky ní se dozví, jaká doba uběhla od posledního ošetření daného úseku silnice, a mohou si tak zvolit optimální trasu své cesty.

„Aplikace se bude týkat pouze silnic, které máme jako kraj ve správě, to znamená silnic druhé a třetí třídy,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Martin Hurajčík s tím, že se nejedná o úplnou novinku. Aplikace již úspěšně funguje ve dvou regionech, a to konkrétně ve Středočeském a Královéhradeckém kraji.

Aplikace monitoruje jízdy sypačů na krajských silnicích na základě přenosu signálu prostřednictvím jednotek GPS. Časové intervaly, respektive doby od posledního ošetření daného úseku silnice, jsou rozčleněny do čtyř kategorií, které jsou od sebe barevně odlišeny. Aplikace rovněž zobrazuje neudržované úseky silnic třetí třídy, na nichž se pro jejich malý dopravní význam údržba neprovádí. Řidičům bude na webových stránkách Údržby silnic Karlovarského kraje k dispozici po celé zimní období, to jest od 1. listopadu do 31. března následujícího roku.

„Věříme, že široká veřejnost tuto službu přivítá a že jim bude během zimního období nápomocna k plánování svých cest, ať už to bude jednorázově za zimními aktivitami nebo pravidelně do zaměstnání. Zároveň je nutné říci, že v důsledku nepříznivých klimatických podmínek, zejména v horských oblastech, může být daný úsek silnice i přes poměrně nedávný zásah vozidla zimní údržby sjízdný jen s obtížemi. Z tohoto důvodu je tedy potřeba neustále sledovat vývoj počasí, případně si zvolenou optimální trasu ověřit na centrálním dispečinku zimní údržby,“ doplnil Pavel Raška, člen představenstva Údržby silnic Karlovarského kraje.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 7. 11. 2019 - 10:04