Domů Aktuality Řád Elišky Přemyslovny letos patří i dvěma ženám z našeho kraje

Řád Elišky Přemyslovny letos patří i dvěma ženám z našeho kraje

​V kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla v Praze se na konci září uskutečnilo 5. předávání řádu Elišky Přemyslovny. Z rukou prezidenta Nadačního fondu Elišky Přemyslovny Augustina Karla Andrleho Sylora jej opět převzaly ženy, které jsou aktivní v charitativní, kulturní nebo sociální oblasti. Mezi oceněnými nechyběla ředitelka REHOS Nejdek Olga Pištejová a zakladatelka agentury LADARA Pavla Andrejkivová.

Laureátkami řádu se stalo celkem 10 osobností, mimo jiné rovněž režisérka Olga Sommerová. Přítomným dámám během slavnostního odpoledne požehnal kněz Jiří Laňka, vystoupil také zpěvák a kytarista Miroslav Baldrych. 

Medailony oceněných žen z Karlovarského kraje:

Olga Pištejová
Paní Olga se celý pracovní život od povolání praktické sestřičky po ředitelku hospice věnovala nemocným lidem. Možná právě toto povolání v ní zažehlo myšlenku smysluplně zlepšit podmínky a prostředí těm nemocným lidem, kterým již nezbývá mnoho dní života. Myšlenka poskytování paliativní hospicové péče v kamenném zařízení v ní zrála možná 15 let. Aktivně vyhledávala veškeré dostupné poznatky o této péči, kontaktovala se s odborníky, kteří se této myšlence v republice také věnovali, prosazovala postavení hospice na krajské úrovni. Osobně je členkou několika organizací tematicky spjatých s péčí o nemocné. To, že se nakonec její myšlenka zhmotnila v plně funkční hospic v Nejdku, je splněním jejího velkého snu. Vzalo jí to mnoho sil, ale jak sama říká, stálo to za to. Je to žena, která nikdy neodmítne podat komukoli pomocnou ruku a poskytnout účinnou radu.

Pavla Andrejkivová
Paní Pavla stojí u zrodu Agentury LADARA. Tato agentura poskytuje pečovatelskou službu, osobní asistenci, tísňovou péči nejen ve městě Karlovy Vary, ale rozšířila  se do blízkého okolí Paní Pavla  opravdu celý život pracuje na rozvoji sociálních a zdravotních služeb pro znevýhodněné či nevyléčitelně nemocné spoluobčany, šíří kolem sebe lásku a pozitivní energii, pro každého má slova empatie a porozumění, svou duši rozdává okolí i za cenu odbývání sama sebe. Překážky jsou pro ni výzvou, je neskutečně činorodá. I když je doprovázení nevyléčitelně nemocných a umírajících psychicky velmi náročné, paní Pavla si dokáže udržet veselou mysl a sílu pro další práci. I za to ji náleží Řád Elišky Přemyslovny.

Více informací o oceněných ženách najdete na stránkách Nadačního fondu Elišky Přemyslovny

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 8. 10. 2019 - 07:55