Domů Aktuality ​Obnovou areálu keramické školy se budou zabývat tři architektonické kanceláře

​Obnovou areálu keramické školy se budou zabývat tři architektonické kanceláře

​Karlovarský kraj vybral tři architektonické kanceláře, které vypracují studie k řešení havarijního stavu budovy Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary. Hotovy mají být během února příštího roku a poté by se mohlo začít s projektovou přípravou stavby.


Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku byla rozeslána téměř třiceti architektonickým kancelářím a zveřejněna v médiích. Ve stanoveném termínu Karlovarský kraj obdržel celkem deset nabídek od renomovaných architektonických studií, což vypovídá o atraktivitě zakázky, kvalitě zadání a zájmu odborné veřejnosti. Ve výběru byli upřednostněni ti dodavatelé, kteří prokázali svým referenčním portfoliem větší zkušenosti se zakázkami obdobného charakteru. Zakázku nakonec vyhrály dvě pražské kanceláře, a sice Petr Hájek ARCHITEKTI a Škardaarchitekti, a brněnská společnost Pelčák a partner architekti. Celkové náklady na vypracování studií dosahují částky 1,8 milionu korun.

„Vybrané firmy patří k erudovaným architektonickým kancelářím, které mají za sebou úspěšné realizace staveb nejenom v domácím, ale i v evropském měřítku. Zároveň se ve dvou případech jedná o absolventy naší „Keramky“. Na zpracování studií budou mít čtyři měsíce, přičemž hotovy by měly být v průběhu února příštího roku. Poté bude následovat jejich veřejná prezentace a diskuse. Snažíme se jít cestou co největší otevřenosti, protože se jedná o velmi citlivé téma jak mezi místními obyvateli, tak i odborníky. Na základě referencí vybraných firem lze předpokládat, že projektanti navrhnou různé možnosti řešení. Díky jejich porovnání pak bude možné zodpovědně zvolit mezi rekonstrukcí nebo novostavbou jednotlivých objektů školy,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje, projektového řízení a informatiky Josef Janů.

Snahou Karlovarského kraje je ukončit provizorní provoz školy a vytvořit důstojné  podmínky pro výuku odpovídající současným i budoucím potřebám. I proto jsou do těchto aktivit zapojeni také pedagogové a žáci školy. Ve spolupráci s jejím vedením je mimo jiné připravováno na říjen i zadání studentských prací směřujících k budoucnosti školy pod názvem „Keramka jednadvacátého století“. Práce by měly prostřednictvím různých vyjadřovacích prostředků reagovat na aktuální témata významu instituce školy, inspirace historickou budovou i projektu výstavby nové školy.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 9. 2019 - 12:57