Domů Aktuality Náš kraj opět roztančí Karlovarský folklorní festival

Náš kraj opět roztančí Karlovarský folklorní festival

​Už po čtyřiadvacáté se milovníkům folkloru a lidové hudby představí soubory z celého světa na Karlovarském folklorním festivalu. Akce se koná ve dnech 3. - 8. září 2019 a kromě Karlových Varů uvidí diváci jednotlivá vystoupení také v Mariánských Lázních, Ostrově nebo v Jáchymově.


Karlovarské kolonády rozezvučí ruský pěvecký sbor ChorusMom z Moskvy. Mezi evropské hosty festivalu bude patřit také slovinský folklorní soubor z obce Lancova Vas, z německého Baden Badenu a Bernkastel-Kuesu. Chybět nemohou tradičně ani Slováci, letos zastoupení tanečníky z Trenčína. Ze vzdálenějších koutů světa míří do největších českých lázní exotičtí folkloristé z Indonésie či Severního Kypru. 

Pozadu nezůstanou ani čeští tanečníci. Z hlavního města se do Karlových Varů chystá taneční soubor Jaro. Folklorní soubor Jizera představí lidové zvyky Podještědí. V plzeňských krojích lidé uvidí a uslyší orchestr lidové muziky Vozembach z Dobřan. Z Chomutova vyjedou do Karlových Varů hned dva autobusy – jeden s folklorním souborem Skejušan, který uchovává tradici Rusínů v severozápadních Čechách, a druhý se souborem Krušnohor. Mezi nejvzdálenější české hosty dozajista patří valašský ansámbl Kašava ze Zlínska. Ve výčtu je ještě třeba zmínit domácí Soubor písní a tanců Dyleň, jehož členové jsou zároveň organizátory této mezinárodní folklorní lázně.

Řada vystoupení se uskuteční i mimo krajské město, v úterý to bude v Mariánských Lázních, po středečním zahajovacím koncertě v hotelu Imperial  poté ve čtvrtek soubory navštíví Ostrov a Jáchymov. V pátek některé zahraniční ansámbly  předvedou svůj um dětem z karlovarských základních a středních škol v pásmu "Svět tančí".

Ve folklorním duchu se pak ponese celý víkend, kdy soubory vystoupí na jednotlivých scénách ve městě. Součástí sobotního programu je také slavnostní krojovaný průvod centrem města a večerní galaprogram v hotelu Thermal. Nedělní loučení bude zahájeno ranním přípitkem u pramenů a završeno závěrečnými vystoupeními před Thermalem. Podrobný program najdou zájemci na stránkách festivalu​.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 8. 2019 - 10:50