Domů Aktuality ​Muzeum Sokolov bude hostit oslavy Dnů evropského dědictví

​Muzeum Sokolov bude hostit oslavy Dnů evropského dědictví

​Přijďte společně s Karlovarským krajem oslavit Dny evropského dědictví a prohlédnout si zcela novou expozici Muzea Sokolov, ve které je vystaven unikátní zlatý poklad. Akce se uskuteční v sobotu 7. září v prostorách sokolovského zámku a pro malé i velké návštěvníky bude od 11 do 18 hodin připraven bohatý doprovodný program. Vstupné je pro všechny zdarma.

„V rámci Dnů evropského dědictví se veřejnosti každoročně otevírají brány památek a dalších zajímavých kulturních objektů po celé zemi, včetně těch, které jsou jinak běžně nepřístupné. Jsme proto moc rádi, že můžeme obyvatele našeho regionu pozvat do nově zrekonstruovaných sklepních prostor sokolovského zámku a představit jim jedinečnou expozici, která zde v uplynulých měsících vznikala ve spolupráci s celou řadou odborníků. Kromě již zmiňovaného zlatého pokladu si budou moci prohlédnout i základy původní vodní tvrze, které jsou z archeologického hlediska ještě cennější. K vidění budou také střílny z 15. století, nápisy vězňů z 16. a 17. století a další zajímavosti,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

A na co se mohou návštěvníci konkrétně těšit? Program oslav bude laděn v duchu přelomu 19. a 20. století a 1. republiky, tudíž v období, ze kterého pochází již zmíněný zlatý poklad. Na nádvoří zámku je čekají hudební, divadelní a taneční vystoupení, představí se například Pěvecký sbor Štěpánky Steinové, Centrum tance Harmonie, Západočeské divadlo v Chebu nebo big band Červení Panteři. Chybět nebude ani oblíbený fotokoutek, z něhož si odnesou originální památku na tento den. V režii ředitele muzea Michaela Runda pak zazní dvě přednášky, během nichž bude přiblížena historie zdejšího zámku. Zájemci se rovněž budou moci zúčastnit komentovaných prohlídek stále expozice, zámeckého sklepení i pokladu. Zpřístupněny budou také mimořádné výstavy „Sokolov 1279 – 2019“ a „Retro“. Nejmenší návštěvníky potěší pohádka o rytíři Sebastiánovi, kterou v zimní zahradě zahraje Divadélko Ondřej. V prvním patře zámku budou připraveny ručně vyráběné deskové hry a v přilehlém parku dobové soutěže. Dospělí si v mezičase mohou prohlédnout národní putovní výstavu „Má vlast cestami proměn“.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 20. 8. 2019 - 14:50