Domů Aktuality Chebské muzeum zahájí výstavu k třicetileté válce

Chebské muzeum zahájí výstavu k třicetileté válce

​Nenechte si ujít výstavu věnovanou třicetileté válce, která tematicky doplní znovu zpřístupněný valdštejnský prohlídkový okruh. Vedle zajímavých předmětů z muzejních depozitářů návštěvníkům nabídne také úryvky z autentických dobových pramenů a symbolicky tak připomene zakončení jednoho z nejničivějších konfliktů v evropských dějinách, jenž pro město Cheb skončil před 370 lety. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 25. července od 17 hodin.

Třicetiletá válka byla bojem o hegemonii v Říši a Evropě. Eskalovaly v ní nejenom spory mezi římskokatolickou církví a stoupenci reformace, ale neméně důležitou příčinou byl také boj evropských zemí o politickou nadvládu. Za „rozbušku“ je považována Pražská defenestrace 23. května 1618, která zahájila povstání protestantských českých stavů proti panovníkovi, rovnající se de facto státnímu převratu a vyhlášení války. Vleklý a rozsáhlý válečný konflikt způsobil značný úbytek obyvatelstva. Některé z válkou postižených oblastí potřebovaly více než sto let, aby se zotavily z jejích následků. V části jižního Německa například přežila pouze třetina obyvatel. Pro město Cheb válka skončila až 9. října 1649, kdy odtud odtáhla okupantská posádka, kterou vystřídaly císařské oddíly.

Mimořádnou výstavu věnovanou klíčovým událostem a osobnostem třicetileté války je možné navštívit v obvyklých otevíracích časech, tedy denně mimo pondělí, od 9 do 12:30 a od 13 do 17 hodin. Více informací najdete na webových stránkách kulturní instituce.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 24. 7. 2019 - 13:36