Domů Aktuality Hornické Krušnohoří je památkou světového dědictví UNESCO

Hornické Krušnohoří je památkou světového dědictví UNESCO

​Hornické památky v českém a sakém Krušnohoří byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Výbor světového dědictví na svém 43. zasední v ázerbájdžánském Baku.



„Je to mimořádná událost nejen pro Karlovarský kraj, Ústecký kraj a saské partnery, ale i pro obě naše země. Potvrdila se tak výjimečná hodnota hornického regionu Krušnohoří na české i saské straně. Máme z toho velkou radost a věříme, že Krušné hory začnou návštěvníci a turisté z naší země i zahraničí vnímat nejen jako oblast ideální pro zimní sporty, ale mnohem více také jako krajinu s rozmanitým nerostným bohatstvím, unikátními technickými památkami a s tradicí hornictví a hutnictví sahající až do 13. století. Je to šance, jak mohou místní občané najít nové pracovní uplatnění. Děkuji všem, kteří dokázali myšlenku nominace hornického Krušnohoří dovést k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Zasedání Výboru se přímo v Baku účastnil uvolněný zastupitel Karlovarského kraje a předseda komise pro UNESCO Vojtěch Franta: „Po kynžvartské daguerrotypii, která je zapsána na seznamu UNESCO Paměť světa, je krušnohorský region další památkou UNESCO na území našeho kraje. Vnímám to nejen jako prestižní ocenění a potvrzení jeho světové hodnoty, ale zároveň úžasnou příležitost k smysluplnému rozvoji. UNESCO s sebou přináší i zvýšení cestovního ruchu, na němž je náš kraj bytostně závislý. Udržitelný cestovní ruch by měl být nástrojem k rozvíjení Krušnohoří, vytváření pracovních příležitostí a zvyšování životního standardu jeho obyvatelstva,“ zdůraznil.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří, jak zní oficiální název společné česko-německé nominace, tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník. Společně tyto komponenty dokládají obrovský vliv, který měla těžba a zpracování rud na obou stranách pohoří na rozvoj hornictví a hutnictví po celém světě. „Zápis Krušných hor mezi památky UNESCO je uznáním práce a úspěchů lidí, kteří tento přeshraniční region po staletí utvářeli,“ uvedl po rozhodnutí Výboru světového dědictví premiér Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer. „Naším společným závazkem nyní je zajistit ochranu tohoto dědictví i pro budoucí generace,“ dodal.

„Je pro nás ctí, že se Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří ocitl po boku dalších památek světového dědictví. Na tuto chvíli dychtivě čekali i obyvatelé krušnohorského regionu, který se opírá o stovky let trvající tradici společného soužití lidí na obou stranách hranice,“ řekla náměstkyně ministra kultury ČR Petra Smolíková.

Pro Českou republiku znamená potvrzení výjimečné světové hodnoty Krušných hor první úspěšný zápis na Seznam světového dědictví po 16 letech. Naposledy byla na tento prestižní seznam zapsána v roce 2003 Třebíč – Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa.

Zdůvodnění světové hodnoty Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří je podloženo mimo jiné významnými vynálezy a inovacemi v oblasti báňských a hutních technologií, které se zvláště v 16. století, ale i později úspěšně šířily z Krušných hor do celé Evropy i zámoří, a o globální význam Krušných hor pro rozvoj báňské legislativy, administrativy a školství, ale také měnových systémů. To dokládá i příběh jáchymovského tolaru, z nějž se na více než 300 let vyvinulo celoevropské platidlo a který dal název i americkému dolaru. Díky více než 800 letům téměř soustavné těžby a zpracování rud vznikla v Krušných horách jedinečná hornická krajina s unikátními montánními památkami v nadzemí i podzemí a s hustou sítí specifických horních měst, která nemá ve světě obdoby. Tyto památky dokládají způsoby těžby a úpravy různých rud ve všech obdobích od 12. až do 20. století, především pak rud stříbra, cínu, kobaltu, železa a naposledy uranu.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří se skládá z 22 součástí:

České Krušnohoří (5 komponent)
Hornická krajina Jáchymov
Hornická krajina Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná
Rudá věž smrti
Hornická krajina Krupka
Hornická krajina Mědník
Saské Krušnohoří (17 komponent)
Pozdně středověké stříbrné doly v Dippoldiswalde
Hornická krajina Altenberg-Zinnwald
Správní centrum Lauenstein
Hornická krajina Freiberg
Hornická krajina Hoher Forst
Hornická krajina Schneeberg
Továrna na modrou barvu Schindlers Werk
Hornická krajina Annaberg-Frohnau
Hornická krajina Pöhlberg
Hornická krajina Buchholz
Historické centrum Marienbergu
Hornická krajina Lauta
Hornická krajina Ehrenfriedersdorf
Komplex vycezovací hutě Grünthal
Hornická krajina Eibenstock
Hornická krajina Rother Berg
Hornická krajina těžby uranové rudy
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 8. 7. 2019 - 09:30