Domů Aktuality Centrální nákup zemního plynu ušetřil kraji i obcím peníze

Centrální nákup zemního plynu ušetřil kraji i obcím peníze

​Tak jako v minulých letech i letos Karlovarský kraj nakupoval zemní plyn na komoditní burze. Kromě jeho příspěvkových organizací se k němu nově připojily také obce z regionu a jimi řízené organizace. Díky centrálnímu nákupu se podařilo na příští dva roky dosáhnout významných úspor, a to nejenom v ceně za MWh, ale také například v poplatku za obchodování na burze.
Společný nákup zemního plynu probíhal na  komoditní burze Power Exchange Central Europe a zapojilo se do něj na 40 příspěvkových organizací Karlovarského kraje a 48 obcí a jejich organizací. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo získat slevu za včasný nákup, poplatek za obchodování na burze činil pouze 132 968 korun bez DPH. To je zhruba o polovinu méně než za loňský nákup elektřiny. Poplatek rozúčtujeme všem účastníkům dle zadané předpokládané spotřeby,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

V předchozím období bylo pro Karlovarský kraj a jeho organizace poptáváno na 2 roky 45 790 MWh, přičemž konečná cena dosáhla částky 468 korun za MWh bez DPH. Letos se jednalo o téměř dvojnásobný objem, a sice o 82 035 MWh. Na druhý pokus se podařilo vysoutěžit cenu 564 korun za MWh bez DPH a jen pro doplnění úspěšnosti, ve stejný den proběhla jiná aukce s konečnou cenou 582 korun za MWh. Soutěže se zúčastnilo na 8 dodavatelů energií a vítězným se stala společnost Pražská plynárenská.

„Tak jako při minulé aukci elektřiny jsme administraci prováděli sami, což jsou další uspořené náklady za externího zpracovatele. Také se nám podařilo zkrátit celkovou dobu přípravy od schválení v Radě Karlovarského kraje po vložení nákupního pokynu do systému burzy. Tím jsme se s aukcí strefili do mírného propadu cen od podzimního nárůstu, kdy se cena za MWh vyšplhala až k 700 korunám,“ dodal radní Karel Jakobec.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 5. 2019 - 16:13