Domů Aktuality Využijte jedinečné příležitosti navštívit běžně nepřístupné církevní památky

Využijte jedinečné příležitosti navštívit běžně nepřístupné církevní památky

​Dnes večer se otevřou brány desítek kostelů, modliteben a klášterů po celém našem regionu. Těšit se můžete na komentované prohlídky a netradiční zážitky v rámci bohatých doprovodných programů. Záštitu nad každoročně konanou akcí „Noc kostelů“ převzala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Myšlenka uspořádat „Noc kostelů“ vznikla před čtrnácti lety v rakouské Vídni. Akce vzbudila takový zájem, že netrvalo dlouho a v roce 2009 se poprvé uskutečnila i v České republice. Vloni se do „Noci kostelů“  zapojilo více než 1 500 církevních památek, jejichž prohlídku si nenechalo ujít okolo 500 tisíc návštěvníků. „Je moc dobře, že se svatostánky otevírají lidem. Velmi mě těší, že se dají navštívit jedinečná místa v celé zemi i v našem krásném Karlovarském kraji. Region se stává ještě více živý. Lidé ho objevují a mají další důvod se vracet,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

V Karlovarském kraji stojí za navštívení například kostel Božského srdce Páně v Chebu. Bude to totiž jedna z posledních možností, jak se na toto místo podívat, protože stavba musí ustoupit novým účelům. V Lokti jsou poutníci zváni na benefiční koncert C-moll pro loketské zvony, které z kostela kdysi zmizely a nepodařilo se je dosud nikde vypátrat. Bližší informace o jednotlivých církevních památkách, které se dnes večer otevřou veřejnosti, najdete na webu akce.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 23. 5. 2019 - 15:21