Domů Aktuality Přípravy na letní Olympiádu dětí a mládeže vrcholí

Přípravy na letní Olympiádu dětí a mládeže vrcholí

​Pouhých 30 dní zbývá do slavnostního zahájení Her IX. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2019, které letos hostí Liberecký kraj. O olympijské medaile se bude soutěžit v 18 sportech a vedle tradičních disciplín, jako je atletika, plavání, volejbal či fotbal, budou žáci nově závodit také v judu, sportovním lezení, letním biatlonu nebo v umělecké disciplíně – street art. Svou účast potvrdilo všech 14 krajů, které na akci vyšlou celkem 4 133 reprezentantů.
„Olympiáda dětí a mládeže je letošní největší sportovní událostí, nejen našeho kraje, ale i celé republiky. Připravili jsme výborné podmínky pro závodníky a zajímavý doprovodný program pro fanoušky. Věřím, že si letní mládežnickou olympiádu všichni opravdu užijí a budou se do našeho kraje rádi vracet,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Akce se do kraje vrací po 9 letech, kdy se zde konala její zimní verze a své první olympijské medaile na ni v roce 2010 sbírali například biatlonistka Markéta Davidová, sdruženář Tomáš Portyk nebo lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Karlovarský kraj, který se při posledním ročníku letní olympiády umístil na čtrnácté příčce, vyšle letos rovněž své reprezentanty a věří, že si všichni vytvoří vzpomínky na celý život. „Olympiáda dětí a mládeže České republiky je skvělým projektem, díky kterému mohou děti ze všech krajů naší země zažít atmosféru opravdových olympijských her. Věřím, že napnou všechny síly v boji o cenné kovy a že je na cestě za vysněnými medailemi podpoří co největší počet fanoušků. Přeji všem účastníkům olympiády, aby si tuto jedinečnou sportovní akci co nejvíce užili a odjížděli se samými báječnými zážitky,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Atmosféru největší multisportovní akce si rodiče, kamarádi i sportovní fanoušci mohou opět užít i u televizních obrazovek. ČT sport odvysílá každý den živě z akce až 8 hodin závodů. „Předchozí dva ročníky Olympiády dětí a mládeže získaly díky živým přenosům České televize mnohem větší pozornost veřejnosti, kterou si mládežnický sport rozhodně zaslouží,“ dodal místopředseda ČOV Filip Šuman.

Kdo se vypraví přímo do dějiště olympiády v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo Bedřichově, může se kromě skvělých sportovních výkonů těšit také na doprovodný program. Ten nabízí návštěvníkům široké spektrum možností od vzdělávacích přednášek, přes vyzkoušení nejrůznějších sportů, až po medailové ceremoniály obohacené o koncerty známých kapel. To vše je v průběhu olympiády volně přístupné veřejnosti a samozřejmě zdarma.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 23. 5. 2019 - 09:58