Domů Aktuality Kraj zahájil druhou etapu přestavby karlovarské porodnice

Kraj zahájil druhou etapu přestavby karlovarské porodnice

​V karlovarské nemocnici pokračuje druhou etapou rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení. Kraj nechá v rámci stavby vybudovat moderní lůžkové pokoje šestinedělí s novorozeneckou částí. Maminky a jejich děti budou mít k dispozici 18 lůžek v plně vybavených pokojích.

V I. etapě vznikly 3 porodní boxy, přičemž součástí jednoho z nich je i speciální porodní vana určená k porodům do vody. Dále byl vybudován porodní operační sál a 6 novorozeneckých lůžek v novorozenecké části oddělení. Pro personál jsou nově určeny čtyři inspekční pokoje. Ve strojovnách byly umístěny nové vzduchotechnické jednotky. „Těší mě, že už dnes mohou maminky i miminka využívat v části porodnice příjemné a komfortní zázemí v nejdůležitějších okamžicích života. Chtěla bych moc poděkovat těm ženám, které byly tolerantní k omezením způsobeným stavbou, a ráda bych požádala o trpělivost i v období, než bude dokončena II. etapa rekonstrukce. Ta by měla skončit v druhé polovině listopadu,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Rozsáhlá rekonstrukce odpovídá rostoucímu počtu dětí, které v karlovarské porodnici přijdou na svět. „Dnes je totiž karlovarská porodnice nejvyhledávanější v celém kraji, a tomu odpovídají také nároky na počet pokojů i další zázemí,” řekla předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková s tím, že jen loni šlo o téměř 1100 dětí. Pro porovnání, v roce 2013 to bylo jen něco přes 700 narozených. Navíc cílem rekonstrukce není jen zvýšit kapacitu porodnice, ale také přispět k pohodě budoucích i čerstvých maminek. “Klasické nemocniční prostředí a vícelůžkové pokoje bych nechala jako rekvizitu historických filmů. My chceme, aby u nás měly ženy hlavně dostatek soukromí a cítily se spíše jako doma.”

První etapa přestavby byla hotova 18. března 2019. „Během této etapy se profinancovalo celkem 49 milionu korun s DPH z celkové částky 90, 7 milionu korun s DPH. Staveniště pro zahájení druhé etapy jsme zhotoviteli předali 23. dubna, od té doby se vybavily nové pokoje a vyklidila část porodnice, kde se nyní začíná se stavebními pracemi,“ vysvětlil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek. Stavební úpravy gynekologicko-porodnického oddělení provádí společnost Metrostav. Ta se stala vítězem zadávacího řízení, které vyhlásil Karlovarský kraj. 

O budoucí podobě porodnice rozhodovali i sami zdravotníci. „Pro nás je velmi důležité, aby se v obnoveném oddělení cítily dobře nejen maminky a děti, ale také ti, kteří jim musí zajistit tu nejlepší péči, tedy lékaři a sestry. Jenom tak může být prostředí v porodnici přátelské a přitom nabízet  profesionální služby,“ dodal krajský radní Jan Bureš. S kompletním ukončením rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Karlovy Vary se počítá do 19. listopadu 2019. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 4. 2019 - 15:42