Domů Aktuality ​V podzemí dolu Jeroným se usídlili permoníci

​V podzemí dolu Jeroným se usídlili permoníci

​Návštěvníky, kteří zavítají do podzemí historického dolu Jeroným u Čisté na Sokolovsku, čeká jedno velké překvapení. Prohlídkovou trasu jim nově zpestří permoníci a další bytosti z říše fantazie. Unikátní expozici vytvořili žáci keramického oboru z odloučeného pracoviště ZUŠ Sokolov v Březové.

Nápad na oživení prohlídkové trasy v dole vzešel od Jiřího Loskota z Muzea Sokolov, který přišel vloni v březnu do ZUŠ Sokolov a požádal o vytvoření permoníků. „Během vzniku jednotlivých soch nás napadlo, že by každá měla mít své jméno a také charakter. Žáci proto napsali návrhy jmen i charakterů k jednotlivým sochám. Přidali i návrh příběhu ke vzniklým postavám. Všechny návrhy jsme poté zhodnotili, vybrali nejlepší nápady a přidělili je ke každé postavě. V tomto okamžiku hráli významnou roli autoři konkrétní sochy, o kterou se jednalo,“ přiblížila učitelka keramiky Pavla Křížková.

Na modelování soch se podílelo 36 žáků keramického oboru, ale s pohádkou a psanými texty pomáhali i další mladí výtvarníci. Petr Schneider, který vyučuje elektronické zpracování hudby a zvukovou tvorbu, navíc celou prohlídkovou trasu se svými žáky ozvučil tak, aby navodil pracovní atmosféru v dole. „Myslím si, že se nám celá expozice povedla a že přidá na atraktivitě prohlídky historického důlního díla. Poděkování patří všem žákům a učitelům výtvarného a hudebního oboru, kteří se na projektu podíleli. A hlavně Jiřímu Loskotovi, který mě výrazně pomáhal s instalací expozice,“ dodala Pavla Křížková. Bližší informace o dole Jeroným, jenž se návštěvníkům otevírá 1. května, najdete na internetových stránkách Muzea Sokolov.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 4. 2019 - 09:28