Domů Aktuality Podpořte svým hlasem sbírku na obnovu Císařských lázní

Podpořte svým hlasem sbírku na obnovu Císařských lázní

​Do 20. května 2019 může veřejnost hlasovat v soutěži veřejných sbírek na obnovu památek s názvem "Máme vybráno". Prvních 10 sbírek s nejvyšším počtem hlasů si rozdělí 100 tisíc korun. Lidé tak mohou podpořit mimo jiné krajskou veřejnou sbírku na obnovu národní kulturní památky Císařské lázně v Karlových Varech. Osmý ročník projektu organizuje Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem.

Soutěž se skládá ze tří kategorií. První dvě hodnotí finančně nejúspěšnější sbírky na obnovu památek předchozího roku a nevšední prezentace. Vítěze třetí kategorie "Cena veřejnosti" určí on-line hlasování na stránkách projektu. „Karlovarský kraj vyhlašuje celou řadu veřejných sbírek, pomáháme především lidem v našem kraji, kteří se potýkají například s vážným onemocněním, nebo se ocitli v tísni. Kromě toho jsme ale už v roce 2017 vyhlásili veřejnou sbírku na obnovu národní kulturní památky Císařské lázně. Kraj chystá její kompletní rekonstrukci, ale do doby, než práce zahájíme, mohou lidé přispět i na drobnější opravy, které budova nutně potřebuje. V sezóně měsíčně přichází na prohlídku Císařských lázní více než 2 a půl tisíce zahraničních i tuzemských turistů. Je vidět, že se o památku zajímají a tento skvost lázeňského města si zaslouží konečně opravit. Rekonstrukci chce kraj zahájit ještě v letošním roce,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Průběžné pořadí sbírek bude na stránkách projektu zveřejněno nejdříve 7. května. Přesné počty získaných hlasů u vítězných sbírek a výsledky celé soutěže budou vyhlášeny během slavnostního večera 28. května v klášteře dominikánů v Praze.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 4. 2019 - 13:57