Domů Aktuality Žáci Gymnázia Ostrov mají moderní laboratoř chemie

Žáci Gymnázia Ostrov mají moderní laboratoř chemie

​Několik g​enerací úspěšných chemiků se připravovalo na prestižní soutěže i budoucí vysokoškolská studia v laboratoři chemie Gymnázia Ostrov. Prostory staré sedmdesát let ale dávno dosloužily, proto škola přišla v roce 2016 s projektem modernizace, na který získala dotaci z programu Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ). Celkové náklady na přestavbu učebny a přilehlého zázemí činily 4 miliony korun.

„Myšlenkou obnovit laboratoř chemie jsme se zabývali už dlouho, ale přednost nejprve dostal tolik potřebný koridor. Nicméně moc dobře jsme si uvědomovali, že především kolega RNDr. Vladimír Vít, který patří v odborných akademických kruzích k velmi uznávaným odborníkům a důstojně mu asistuje celý tým našich ostatních stejně výborných přírodovědců, připravuje své v celostátních kolech úspěšné žáky v zastaralé laboratoři chemie. Proto jsme od roku 2016 pracovali na projektu její modernizace a měli jsme štěstí, že jsme se dostali do první vlny projektů, jež měly šanci získat dotaci z karlovarského Integrovaného plánu rozvoje území. S administrací projektu nám moc pomohl jak karlovarský magistrát, tak krajský úřad,“ uvedl ředitel Gymnázia Ostrov Jaroslav Šafránek.

Stavební práce prováděla společnost Jurica a. s. v srpnu a září 2018, poté bylo ještě třeba laboratoř vybavit nábytkem a speciálním zařízením například pro uskladnění chemikálií. „Jsme rádi, že se akci podařilo bez problémů zvládnout a žáci gymnázia už dnes mají k dispozici pracoviště, které odpovídá trendům vzdělávání v 21. století. Nová učebna ale určitě potěšila i pedagogy, kteří v době stavebních prací sídlili v improvizovaném skladu chemických pomůcek a přístrojů. Odměnou všem je moderní laboratoř a novotou zářící kabinet vybavený podle jejich představ,“ dodal krajský radní Jaroslav Bradáč, který si prohlédl nové prostory přímo na místě.

Gymnázium Ostrov patří ke školám zřizovaným Karlovarským krajem. Nabízí osmiletý a čtyřletý obor vzdělání. K prioritám školy patří výuka jazyků, žáci ale dosahují vynikajících studijních výsledků také v přírodovědných předmětech – biologii a chemii.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 4. 2019 - 17:10