Domů Aktuality Do soutěže "Pečující roku" můžete přihlásit své blízké

Do soutěže "Pečující roku" můžete přihlásit své blízké

​Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo soutěž s názvem "Pečující roku". Jejím cílem je ocenit neformální rodinné pečující, kteří se starají o příbuzného seniora či zdravotně postiženého člena rodiny. Přihlášky lze zasílat do 26. dubna 2019. Vítězové převezmou ceny na Fóru rodinné politiky 15. května v Brně.

Nominovat mohou lidé prakticky kohokoliv ze svého okolí, kdo pravidelně pečuje o rodinného příslušníka. „Pokud by se o něčem v Česku mělo začít mnohem víc mluvit, je to neformální péče o seniory, zdravotně postižené členy rodiny a dlouhodobě nemocné. Více než 400 000 lidí, převážně žen, pečují o své blízké v průměru 37 hodin týdně, což je v podstatě další plný úvazek. MPSV se jim snaží v této složité životní situaci ulehčit alespoň finanční podporou. Za velký úspěch považuji například fakt, že se nám podařilo navýšit příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni. Lidem, kteří obětavě pečují o své blízké, bych chtěla moc poděkovat. I proto jsme připravili toto ocenění," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Soutěž proběhne ve třech kategoriích: péče o seniora staršího 65 let, péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného mladšího 18 let a péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného staršího 18 let. „Také v našem regionu je celá řada lidí, kteří se velmi zodpovědně a na úkor vlastního volného času starají o své seniory či zdravotně postižené členy rodiny. Málokdo si dokáže představit, jak mnohdy náročné a namáhavé toto poslání je. Věřím proto, že budou do soutěže po právu nominováni i občané z Karlovarského kraje,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

Jméno, příjmení, adresu, telefonní číslo, email nominovaného a kategorii, v níž je navržen, je třeba zaslat na e-mailovou 
adresu soutezpecujiciroku@mpsv.cz. K emailu bude nutné připojit osobní příběh nominovaného, podle kterého bude odborná porota rozhodovat. Nominaci a osobní příběh lze zaslat také poštou na adresu MPSV ČR, Na Poříčním právu 376/1, 128 00 Praha 2. Na obálku napište heslo „Pečující roku“. Pro nominace zaslané poštou platí datum odeslání uvedené na obálce. Detailní informace naleznou zájemci na stránkách soutěže

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 15. 4. 2019 - 15:56