Domů Aktuality Senioři z oblíbené výtvarné soutěže převzali ceny

Senioři z oblíbené výtvarné soutěže převzali ceny

​Na krajském úřadě včera proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků výtvarné soutěže pro seniory s názvem „Věk pro nás není překážkou“. Ceny v podobě dárkových košů a publikací o regionu si z rukou hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové převzalo devět výtvarníků. Slavnostní chvíle zpříjemnily svým hudebním vystoupením žákyně Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary.
Soutěž, která se letos konala již šestým rokem, je určena pro všechny výtvarníky nad 60 let. Jejím cílem je ukázat veřejnosti, že i v pokročilém věku mohou být lidé stále aktivní. Soutěžilo se celkem ve třech kategoriích, a sice ruční práce; kresba, malba, grafika a fotografie. „O tom, že máme v regionu spoustu šikovných seniorů, kteří se i v pokročilém věku věnují výtvarným činnostem, není pochyb. V letošním roce jsme obdrželi na 49 prací a mne stále nepřestává udivovat, co všechno jsou senioři schopni vytvořit a jaké ovládají techniky. Průměrný věk našich soutěžících přesáhnul 70 let a málokdo by hádal, že nejstaršímu účastníkovi soutěže je úctyhodných 87 let,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

V odborné porotě zasedli stejně jako v minulých letech osvědčení hodnotitelé, a to ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, vedoucí výtvarného oboru na Základní umělecké škole Antonína Dvořáka Karlovy Vary Dagmar Svobodová a profesionální fotografka Stanislava Petele. Po pečlivém zhlédnutí všech přihlášených děl se nakonec usnesli na devíti výhercích. „Ačkoliv jsme se tu dnes sešli, abychom vyhlásili vítěze jednotlivých kategorií, ráda bych poděkovala všem seniorům, kteří se do soutěže zapojili. Moc dobře si uvědomuji, kolik úsilí je to stálo, a proto jim jako poděkování za účast v soutěži pošleme vstupenku do některé z kulturních institucí v našem regionu,“ dodala hejtmanka.

Slavnostního vyhlášení výsledků soutěže se zúčastnily i žákyně Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary, Mia Esserová a Nikola Holarová, které seniorům zazpívaly dvě písničky. V závěru se pak všichni společně přesunuli do foyer budovy A krajského úřadu, kde si prohlédli doprovodnou výstavu, jež vznikla ve spolupráci s Galerií umění Karlovy Vary. Práce všech zúčastněných soutěžících zde budou k vidění až do konce dubna.

Výsledky soutěže

1. Kategorie – Ruční práce
Štěpánka Feldmannová, 71 let, Tanečnice flamenga
Richard Valter, 63 let, Loď Republica
Jindřich Rohla, 69 let, Odrážedlo
 
2. Kategorie – Kresba, malba, grafika
Ladislav Mazanec, 87 let, Karlovarská příroda
Marcela Kovačová, 61 let, Mystické hnízdo
Jindra Kühnová, 71 let, Bílá skála nad Rosnicí
 
3. Kategorie – Fotografie
Jaroslav Jirásek, 71 let, Zima 2018
Milan Prokop, 72 let, Konvalinka vonná
Jarmila Popelářová, 76 let, Zimní nálada na Rolavě
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 9. 4. 2019 - 09:07