Domů Aktuality Kraj se zapojí do projektu Seniorská obálka

Kraj se zapojí do projektu Seniorská obálka

​Také v Karlovarském kraji budou moci starší občané využívat projekt Seniorská obálka. Ten jim má pomoci v situacích tísně či ohrožení zdraví a života. Projekt připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV ČR).



V případě Seniorské obálky jde o kartu, do které senioři za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) a přidají kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje pak umístí na viditelném místě v bytě. „Tyto informace, které by měly být pravidelně aktualizovány, poslouží například v případě zásahu záchranářů k rozhodnutí o postupu přednemocniční péče nebo o nutnosti převozu do zdravotnického zařízení,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Seniorská obálka je výsledkem spolupráce odborníků z MPSV ČR
, Krajského úřadu Karlovarského kraje, Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje a dalších složek Integrovaného záchranného systému. Je hrazen z Operačního programu Zaměstnanost. „Seniorská obálka zcela určitě brzy zdomácní zejména tam, kde žijí lidé osamoceně, a napomůže v důležitých situacích, urychlí čas a rozhodování při záchraně života,“ uvedl Miloslav Čermák z MPSV, který koordinuje projekt „Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň"

V okamžiku spuštění projektu budou zájemcům z řad seniorů předány kompletní sady Seniorské obálky a tiskopis i pravidla pro jeho vyplnění budou následně ke stažení na webových stránkách kraje. Tam také lidé najdou i další potřebné informace o projektu.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 3. 2019 - 16:19